POZOR! Královský úlovek: Dva hřiby v jednom! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

POZOR! Královský úlovek: Dva hřiby v jednom!

Karolínka našla se svými prarodiči kuriózního hřiba. Rostl na pařezu.
Karolínka našla se svými prarodiči kuriózního hřiba. Rostl na pařezu. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, Infografika Aha!)

V Krušných horách je zatím sucho a hřibů tu roste velmi málo. O to vzácnější je kuriózní nález Karolínky (6) a jejích prarodičů z Karlových Varů – našli hned dvoupatrového. Vše se má podle meteorologů už dnes začít měnit.

Opravdu netradiční houbu našli na Sokolovsku. „Rostl na pařezu. Nebyl vůbec nikde schovaný, pod žádnou hlínou nebo jehličím. Dost nás to překvapilo. Nejdřív jsme si mysleli, že si z nás jen někdo udělal srandu,“ vypráví babička Jaromíra Moravcová.
Že jde o skutečnou hříčku přírody, potvrdili i odborníci. „Běžný takový nález rozhodně není, ale není ani vyloženě vzácný. Tuto podobu způsobila takzvaná růstová anomálie. Lidé si často myslí, že se výtrus další houby usídlil na kloboučku té první, ale takhle jednoduché to není,“ říká mykoložka Tereza Tejklová. Za růstovou anomálií stojí například genetická mutace.

Podobu hřibu způsobila podle mykologů růstová anomálie.



O víkendu zase léto
Milovníky sluníčka předpověď meteorologů nepotěší, čekají nás dva uplakané dny. Naopak zahrádkáři a houbaři se mohou těšit, vyprahlé Česko dostane tolik chybějící vláhu. Výjimečně by nemělo pršet prudce, ale krátce a takřka dva dny. Alespoň takový je aktuální výhled. „Od severu postoupí nad Německo tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry a bude ovlivňovat počasí i u nás,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav. Konečně se tak dostane vláhy i do lesů a během týdne bychom se z lesů nemuseli už vracet s prázdnou. Na víkend se opět vrátí horké léto.      

Kde nejvíc zaprší a porostou?

Kde nejvíce porostou?



Co nás čeká?
Dnes: oblačno až zataženo, postupně přeháňky, místy i bouřky. Noc 11 až 15 °C, den 19 až 23 °C, na Moravě a ve Slezsku až 27 °C.
Zítra: oblačno až zataženo. Během dne přeháňky, večer částečné ubývání oblačnosti. Noc 8 až 12 °C, den 19 až 23 °C, na západě 18 °C.
Čtvrtek: polojasno až oblačno. Místy přeháňky, zejména v severní polovině území. Noc 9 až 13 °C, den 19 až 23 °C, na jihovýchodě až 25 °C.
Pátek: polojasno. Noc 10 až 14 °C, den 23 až 27 °C.
Sobota: jasno až polojasno. Noc 11 až 15 °C, den 24 až 28 °C.
Neděle: polojasno. Noc 11 až 16 °C, den 24 až 29 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.