Křupavé rolky s goudou podle Romany Rubášové

Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
350 g polohrubé mouky
100 g kukuřičné mouky
1 lžičku soli
1 celé vejce
1 žloutek
200 ml vlahého mléka
100 ml oleje
½ kostky droždí
cukr
70 g rozehřátého másla na potření těsta
pikantní salám vcelku
sýr gouda vcelku
1 vejce na potření
hrubou sůl na posypání
Mouku prosejeme a promícháme se solí, z droždí, špetky cukru a trochy vlahého mléka připravíme kvásek. Ten vlijeme do mouky a přidáme ostatní přísady, dobře těsto propracujeme, aby se nelepilo, pokud je třeba, přidáme jen malé množství mouky. Těsto necháme dobře vykynout na teplém místě. Pak ho vyklopíme na vál a rozdělíme 3 části, zabalíme každý díl dokulata a necháme ještě chvíli kynout přikryté utěrkou. Pak každý díl vyválíme na obdélník a potřeme rozpuštěným vlahým máslem. Rádýlkem nakrájíme pruhy asi 7 cm široké a 15 cm dlouhé. Salám a sýr nakrájíme na 7 cm dlouhé hranolky, na každý obdélník těsta dáme salám a sýr, stočíme do ruličky a klademe na vymazaný plech nebo vyložený pečicím papírem. Potřeme vejcem a posypeme jemně solí a necháme ještě 10 –15 minut kynout. Pak vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 190 °C dozlatova.