Zmrzlina ze syrečků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zmrzlina ze syrečků!

Beata z Karviné označila tvarůžkovou zmrzlinu za moc dobrou.
Beata z Karviné označila tvarůžkovou zmrzlinu za moc dobrou. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Syrečky nejčastěji jíme na chlebu s máslem či jako pomazánku s cibulí. V Lošticích, kde se narodily, z nich připravují třeba borůvkové lívance. Turistickým lákadlem je letos zmrzlina z výrazně aromatického sýru.

„Je to strašně zvláštní chuť. Spojení sladkého se slaným. Chutná to jako normální zmrzlina a taky jako tvarůžky. Hlavně je to ale moc dobré. Opravdu mi chutná,“ řekla Aha! Beata (13), která s rodiči do Loštic přijela z Karviné.
Pověst tvarůžkové zmrzliny se velmi rychle šíří i za hranicemi Česka.

Velký článek o ní přinesl například britský deník The Guardian. „A teď jsem zrovna objevil, že o naší zmrzlině vysílala reportáž i australská televize,“ prozradil Roman Činčara (38). Právě on specialitu vymyslel.

Zmrzlinu nabízí jako jediná v Česku kavárna U Lišky Bystroušky. Podobně jako jiné podniky v Lošticích se snažili přinést nějakou tvarůžkovou specialitu. „Přemýšleli jsme, čím se odlišit. Současně jsme se také letos rozhodli neodebírat zmrzlinu od velkododavatelů, ale vyrábět si vlastní. A tak ruku v ruce vznikl nápad a vzápětí receptura na tvarůžkovou zmrzlinu,“ prozradil Činčara.

Aby si zajistil jedinečnost, nechal si na tvarůžkovou zmrzlinu zaregistrovat autorská práva. „Chci, aby to byl originál a aby byl spojen s Lošticemi,“ vysvětlil a dodal: „Vím, že třeba v Praze je originální podnik, který nabízí sto druhů zmrzliny, tak tomu bych byl v případě zájmu ochoten licenci poskytnout.“


Nejoriginálnější sýr
Olomoucké tvarůžky jsou nejoriginálnějším českým sýrem s typickou výraznou vůní. Na Hané se vyráběly téměř v každé domácnosti už v 15. století. Jde o zrající sýr vyráběný z odstředěného mléka. Dnes jedinou továrnu, která originální tvarůžky vyrábí, založil v roce 1876 v Lošticích Alois Wesels. Jeho iniciály A. W. jsou součástí ochranné známky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.