Nanuk Míša slaví: Chutná nám už 50 let!

Jedna z nejoblíbenějších zmrzlin v Česku, tvarohový nanuk Míša, slaví kulaté jubileum: pochutnáváme si na něm už dlouhých 50 let! Vyrábět se začal v továrně Laktos v PrazeVysočanech v roce 1962!
Asi už si nikdo nevzpomene, koho napadlo na samém začátku 60. let zamrazit tvaroh se smetanou a cukrem a vytvořit tak první tvarohovou zmrzlinu. Už tehdy se prodával pod názvem Míša a měl i stejné logo s medvídkem, jehož se drží dodnes.
„Původní Míša byl zabalen v pergamenovém papíru a stál 50 haléřů. Vše, včetně balení hotových zmrzlin, se dělalo ručně v teplotách hluboko pod nulou. Osmnáct pracovnic mlékárny vyrobilo v těchto podmínkách kolem tisícovky kusů za hodinu,“ popsala potravinářská technoložka Eva Marhounová z Brna, která na výrobu nanuku Míša dlouhá léta dohlížela.
Podstatnou modernizaci přineslo stěhování výroby míši do Zdounek u Kroměříže na přelomu 60. a 70. let. V roce 1973 míša dostal nový tvar a také bukové dřívko.
Favoritem byl i Ledňáček
Na přelomu 60. a 70. let se u nás vyrábělo jen několik zmrzlinových značek. Na trhu byly zmrzliny jako Bambi, Dominik, luxusnější zmrzlina s oříšky a rozinkami Mauglí, kokosové Eskymo a Ledňáček, který je na trhu dodnes.
Ledňáček vznikl přibližně ve stejné době jako nanuk Míša. Původně neměl polevu, ale příliš rychle se rozpouštěl, a tak dostal čokoládový kabátek.
Víte, co se také dělo v roce 1962?
- Narodil se herec Karel Roden.
- Do skupiny The Beatles přichází bubeník Ringo Starr.
- Vzniká kapela Rolling Stones.
- Premiéru má první bondovka nazvaná Dr. No. Agenta 007 v ní ztvárnil Sean Connery.
»Nesmrtelné« pamlsky aneb Co z našeho mládí si pořád můžeme koupit?