Polárka slaví 70 let: Předlohou se stala medvědice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Polárka slaví 70 let: Předlohou se stala medvědice!

I tyto druhy zmrzlin nabízí značka dnes.
I tyto druhy zmrzlin nabízí značka dnes.  (Foto Aha! – Saša Malachovský, Polárka, Archiv Zoo Praha)

Medvědice Polárka se z obalu zmrzlin kouká už 70 let! Název nese právě této slavné samičky z pražské zoo. Ta byla úplně první lední medvěd, kterého se kdy v zoo podařilo odchovat až do dospělého věku. 

Pražské mrazírny využily její popularity a začaly v roce 1949 do obchodů dodávat zmrzlinu s jejím jménem i obrázkem. „Polárka se tak stala dodnes užívaným synonymem pro zmrzlinu, i když od jejího vzniku uplynulo již 70 let,“ uvedl marketingový ředitel značky Polárka Martin Kincl.
Výrobky Polárka se na pultech prodávaly až do roku 1989, poté značka začala trochu upadat. V loňském roce však došlo k velkému návratu a Polárka dostala zbrusu novou tvář. Došlo ke změně loga, kterému i nadále vévodí oblíbená medvědice.

Název od medvědice

Stejně jako zmrzlina byla i medvědice velmi populární. V té době se stala jedním ze symbolů pražské zoologické zahrady. Samička Polárka byla první lední medvěd, kterého matka odchovala přirozenou cestou. Zahynula 20. října 1959, měsíc před svými dvanáctinami.

Film i hudba

Značka Polárka byla často zmiňována ve filmech a písních. Například ve filmu pro děti Zpívající pudřenka nebo v písni Hanky Zagorové Maluj zase obrázky, kde zpívá: „Proč mi někdy nekoupíš třeba Polárku“.

Víte, že…

… nanuk znamená v eskymáčtině pán medvědů nebo také lední medvěd?

…Polárka je název nejjasnější hvězdy v souhvězdí Malého medvěda?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.