Osvěžující pochoutka z jihu Evropy: Sorbet porazí i vedro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Osvěžující pochoutka z jihu Evropy: Sorbet porazí i vedro!

Melounový sorbet
Melounový sorbet (istock)

 Máte čerstvé ovoce a pobyt u rozpáleného sporáku při pečení či zavařování vás v tomhle horku děsí? Zkuste to jinak, sporák vyměňte za mixér a ledničku a pak už můžete mlsat.

Ovocné sorbety
Melounový
POTŘEBUJEME: 500 g melounu, 120 ml vody, 100 g cukru krupice, citronovou kůru z půlky citronu.
POSTUP: Vodu zahřívejte s citronovou kůrou a cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Vychladlou směs smíchejte s odpeckovaným a rozmixovaným melounem. Pak dejte chladit v nerezové míse do mrazáku. Každou půlhodinu směs promíchejte, dokud neztuhne. Pokud nechcete, aby sorbet zcela zmrzl, můžete přidat dvě lžíce portského.


Citronový s bazalkou
POTŘEBUJEME: 200 ml citronové šťávy, 180 ml vody, 300 g cukru krupice, 2 bílky, 1 hrst čerstvých lístků bazalky.
POSTUP: Z vody a cukru udělejte v hrnci cukrový rozvar. Po zchladnutí v něm tyčovým mixérem rozmixujete bazalku, přidejte citronovou šťávu a vyšlehaný sníh z bílků. Dejte v nerezové míse do mrazáku a každou půlhodinu důkladně promíchejte.

Jahodový
POTŘEBUJEME: 500 g čerstvých nebo mražených jahod, 150 ml vody, 150 g cukru krupice, 2 bílky, šťáva z půlky limety.
POSTUP:  Z vody a cukru připravte cukrový rozvar. Když vychladne, přidejte limetkovou šťávu, rozmixované jahody a dotuha ušlehaný sníh z bílků. Dejte do mrazáku v nerezové míse a každou půlhodinu sorbet promíchejte.

Broskvový
POTŘEBUJEME: 500 g broskví nebo jakéhokoliv drobného ovoce (borůvky, jahody, směs ovoce), 500 ml cukrového rozvaru, šťávu z 1 citronu.
POSTUP: Nejdříve připravte cukrový rozvar z 250 g cukru a 250 ml vody. Nakrájejte broskve na kousky a zmrazte. Zmrzlé ovoce pak rozmixujte na pyré, přidejte do cukrového rozvaru, ochuťte citronovou šťávou. Připravenou směs dejte do nerezové misky nebo krabičky vhodné do mrazáku a dejte mrazit. Během hodiny 2x promíchejte, aby se neudělaly ledové krystalky. Před podáváním můžete směs znovu rozmixovat.

Víte, že...
...první sorbety připravovali Arabové, kteří se usadili na Sicílii? Posílali své otroky na Etnu pro sníh a ten pak míchali s  citronovou šťávou a cukrem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.