Jak vybrat zmrzlinu? Léto si bez osvěžující sladké pochoutky neumíme představit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak vybrat zmrzlinu? Léto si bez osvěžující sladké pochoutky neumíme představit

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Pixabay)

Dnešním prvním červencovým dnem začínají nejen letní prázdniny, ale i měsíc zmrzliny! Než se ale rozběhnete do obchodu, víte, jak správně zmrzliny vybírat?

Ovocná nebo s příchutí ovoce?

Je v tom rozdíl! Pokud chuť zmrzliny pochází pouze od aromatizující přísady (a ne například z čerstvého ovoce nebo šťávy), musí být označená jako s příchutí. Takže chuť jahodové zmrzliny﷯ pochází opravdu z jahod, zatímco chuť zmrzliny s jahodovou příchutí﷯ dodává jahodové aroma. Výjimkou je jen vanilková příchuť, u níž je lhostejné, jestli pochází jen z aroma.

Nehleďte pouze na obal

Čtěte složení! I když atraktivní obal může evokovat, že jde o mléčnou nebo smetanovou zmrzlinu, zásadní je, co je psané ve složení. V obchodech často narazíte na zmrzliny s rostlinným tukem, u nichž je mléčný tuk nahrazený levnějším (ne zdravějším) rostlinným tukem a smetana zase vodou a odtučněným mlékem.

Poleva bez čokolády

Ani hnědá poleva na nanucích nemusí být z čokolády. Tuk z kakaových bobů je totiž nahrazován opět rostlinnými tuky, které se smíchají s kakaem, a kakaová poleva je na světě. Mléčnou nebo vodovou?

Jogurtové a tvarohové zmrzliny mají zhruba třikrát vyšší energetickou hodnotu než ovocné a vodové, obsahují bílkoviny, které náš metabolismus využije líp. Ovocné nebo vodové často obsahují hodně cukru. Vybírejte jogurtové a tvarohové s obsahem více než 50% ﷯tvarohu. Ovocné nemusíte zatracovat, ale sledujte podíl ovocné složky – čím více ovoce, tím lepší.

Druhy podle vyhlášky

Druhů a příchutí zmrzlin jsou desítky, přitom se zmrzliny podle vyhlášky dělí do šesti skupin a každá z nich má dané, co smí a nesmí obsahovat.

Mléčné

Obsahují pouze mléčnou složku (min. 2,5 % tuku). Nesmějí obsahovat rostlinný tuk.

Smetanové

Obsahují pouze mléčnou složku (min. 8 % tuku).Nesmějí obsahovat rostlinný tuk.

S tukem

Obsahují rostlinný tuk a mohou obsahovat i mléčnou složku. Mají min. 5 % tuku.

Ovocné

Musí obsahovat min. 15 % ovocné složky. U citrusů a exotického ovoce je minimum 10 %. Vyrábějí se z vody, nesmějí obsahovat tuk.

Sorbety Mají minimálně 25 % ovocné složky. U citrusů a exotického ovoce je minimum 15 %. Nesmějí obsahovat tuk.

Vodové

Nesmějí obsahovat tuk. Podíl ovoce ale není stanoven, takže v praxi se stává, že jsou plné cukru a aromat.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.