Guerézy v pražské zoo pečují o dva přírůstky: Táta nechová, jen hlídá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Guerézy v pražské zoo pečují o dva přírůstky: Táta nechová, jen hlídá

Něhou máma Lucie rozhodně nešetří.
Něhou máma Lucie rozhodně nešetří. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Petr Hamerník)

Jak se sněhobílý beránek mění v malého kominíka lze sledovat na opičím ostrově v pražské zoo. Guerézy pláštíkové tam pečují o dvě mláďata.

Mezi prcky je rozdíl čtyři měsíce. Mladší, který přišel na svět 3. dubna, se drží mámy, má bílou srst a růžový obličej. Starší mládě se již přebarvuje a začíná samostatně zkoumat terén. „Známky šednutí srsti se u mláděte projeví přibližně po měsíci života,“ vysvětluje vrchní chovatel primátů David Vala. Typicky černobílé zbarvení s pláštěm delších chlupů na plecích a na hřbetě pak malá gueréza získá zhruba ve věku jednoho roku.


Nejmladší přírůstek je již desátým potomkem zkušené matky Lucie. O mrně vzorně pečuje, ale už ho půjčuje i ostatním členům skupiny. „Je to typické chování společenských stromových opic. Jediný, kdo si mládě nebere, je chovný samec Katanga. Jeho úlohou je dohlížet na bezpečí rodiny,“ dodává chovatel. Táta prostě nechová, jen hlídá...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.