Živoucí fosílie starší než dinasauři: Kde je v Česku najdete? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Živoucí fosílie starší než dinasauři: Kde je v Česku najdete?

Bahník australský patří mezi nejstarší živočichy na Zemi.
Bahník australský patří mezi nejstarší živočichy na Zemi. (Foto Michal Vaňáč, Zoo Brno, Reuters)

U dna řek plavali už 200 milionů let před dinosaury! Brněnská zoo získala unikátní bahníky australské. Jsou masožraví a dožívají se až sto roků.

„Bahníci mají specifickou anatomii. Kromě žáber jim narostla i jedna plíce. To jim umožňuje přijímat i vzdušný kyslík,“ uvedl chovatel ryb brněnské zoo Dušan Šudák. Ryby získala zoo přímo v Austrálii. Bahníci připomínají hady. „V 19. století byli proto zařazeni mezi rybovité plazy. Dodnes jsou předmětem diskuzí,“ dodal Šudák. Návštěvníci mohou ryby pozorovat v tisícilitrové nádrži.

Na planetě žijí 400 milionů let
Bahníci žijí na Zemi už 400 milionů let, zatímco první dinosauři se objevili až před 200 miliony lety. Jsou velice odolní. Přestože to má v názvu, bahník australský nedokáže v bahně přečkat do období dešťů. Stačí mu ale i velmi malé množství vody k přežití. Pokud zůstane vlhký, vydrží bez vody i několik dnů.

Agresivní baramundi jinde nenajdete
Zoo se chlubí i dalšími unikáty. „Ve druhém stejně velkém akváriu máme baramundi australské a tandany skvrnité. Ani jeden z těchto druhů ryb v žádné jiné zoo v Evropě nespatříte,“ popsal chovatel. Baramundi jsou vysoce agresivní ryby, které se vzájemně napadají. Je potřeba je proto chovat samostatně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.