Narodila se dvojčata zubra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Narodila se dvojčata zubra

Obě mláďata se neustále drží u jedné matky.
Obě mláďata se neustále drží u jedné matky. (Foto Česká krajina)

Takovou raritu Česko nepamatuje. V rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku se narodila zubří dvojčátka. Na svět přišla mláďata sice už loni 12. června, jenže až nyní odborníci rozpoznali, že jde o dvojčata.

Samicím zubra se rodí prakticky vždy jen jedno mládě a často jen jednou za dva až tři roky. „Když se narodí zubří dvojčátka, je to světový unikát. Něco takového se stane po celém světě třeba jen jednou za tři roky. Byli jsme z toho hodně překvapení,“ řekl Aha! Miroslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.


Společně s kolegy šťastnou novinu zveřejnili až nyní, neboť je museli pozorovat. „Samice občas nechávají sát mléko i nevlastní mláďata. Díky fotopastím jsme však oba přírůstky mohli několik měsíců pozorovat a ujistit se, že se držely u jedné matky,“ vysvětlil Jirků s tím, že se nic takového nestalo ani v tehdejším Československu.


Už jich je 21
Zubři jsou v rezervaci od roku 2015. První rok se jim narodilo jedno mládě, druhý rok tři a loni dokonce čtyři. Celkem tu žije dohromady již 21 zubrů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.