Narodil se vzácný méďa: Huňáč, chlupáč pyskatý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Narodil se vzácný méďa: Huňáč, chlupáč pyskatý

Kuk, já jsem kluk a rád se vozím na zádech mámy. Zatím piju její mlíčko, ale už jsem ochutnal i trochu ovoce a zeleniny.
Kuk, já jsem kluk a rád se vozím na zádech mámy. Zatím piju její mlíčko, ale už jsem ochutnal i trochu ovoce a zeleniny. (Foto Zoo Zlín)

Ona i on pocházejí z daleké Indie, poprvé se ale vzácní medvědi pyskatí setkali v roce 2015 až v Česku, v Zoo Zlín. Dnes spolu mají malého chlupáče.

Saraswathi (6) a Druva (6) se zpočátku okukovali jen přes mříže. Když začali sdílet ubikaci, byly hned zřejmé vzájemné sympatie. Mládě se jim narodilo loni v polovině prosince. „Vážilo okolo 400 gramů a bylo takřka bez srsti. Je závislé na péči matky a ne vždy se jí ho napoprvé podaří úspěšně odchovat. Proto jsme vyčkávali, jak to dopadne,“ přiblížila mluvčí zoo Romana Bujáčková.


Zpočátku se kluk choulil jen u mámy. Nyní už často šplhá na její záda a nechá se »vozit«. Saraswathi ho od víkendu začne ukazovat i návštěvníkům zoo, podmínkou je ale teplé a slunečné počasí. Zoologové jsou na huňáče náležitě pyšní. „Jsme jedinou zoo u nás, která tato zvířata chová, a jsme nadšeni, že se podařil odchov. Za uplynulý rok se to v Evropě ze sedmi zahrad podařilo jen nám,“ dodala Bujáčková.


Je jako vysavač
Pro medvědy pyskaté je typická huňatá srst a dlouhé chlupy na uších. Mají špatný sluch a zrak, potravu vyhledávají čichem. Milují termity, do hnízda vysekají otvor a vysají je jako vysavač – typický zvuk je slyšet na půl kilometru. Domovem jim jsou lesy v Indii, Nepálu, Bangladéši a Ceylonu.

Víte, že...
...zlínští chlupáčci pocházejí z indické zoo v Mysore, tam také vyberou pro jejich potomka jméno?
...nejznámějším, ale fiktivním medvědem pyskatým byl Balú z Kiplingovy Knihy džunglí?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.