Konec sledování: Medvědice Ema přišla o obojek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Konec sledování: Medvědice Ema přišla o obojek

Medvědice Ema
Medvědice Ema (Hnutí DUHA Olomouc)

Už se zase toulá bez lidského dohledu. Medvědice Ema, která se na jaře pohybovala v Beskydech, přišla o telemetrický obojek, který od dubna umožňoval mapování jejího pohybu.

Poslední zachycená data naznačují, že Ema nyní žije v okolí obce Dlhé Pole na Slovensku. „Medvědice musela zařízení systematicky ničit, až se obojek odepnul. Není vyloučeno, že k významnému poškození mohlo dojít i během medvědí říje nebo v souboji,“ uvedl Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně. I kdž sledování naplánované na dva roky skončilo po půl roce, přineslo cenné údaje, například o jejich pohybu a chování v Karpatech. Odhalilo i nedostatky, které v soužití s velkými šelmami musí lidé vyřešit.

Co obojek odhalil

* Většinu času trávila Ema vyhledáváním rostlinné potravy, hlavně malin a ostružin v zarůstajících plochách po dřívějších těžbách dřeva.

* V posledních třech měsících způsobila dvě škody na nezabezpečených včelích úlech.

* Zprvu málo plachá medvědice změnila chování a lidem se začala postupně vyhýbat.

Méďa na policii

Nečekanou návštěvu měli v sobotu večer policisté na služebně ve slovenském Starém Smokovci. Za prosklenými dveřmi se z nenadání objevil medvěd. Chvíli u nich postál, rozhlédl se po okolí, a když si všiml, že se němu někdo blíží, zmizel. Policisté ho stačili natočit na video.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.