Medvědice ušla 130 kilometrů: Je to zabiják ovcí z Valašska! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Medvědice ušla 130 kilometrů: Je to zabiják ovcí z Valašska!

Medvědice se v Palkovických hůrkách živila i lýkem lip.
Medvědice se v Palkovických hůrkách živila i lýkem lip. (Foto Hnutí Duha Olomouc)

Za necelé tři týdny už zvládla přes 130 kilometrů! Medvědice se z Beskyd vydala na průzkum. Zoologům se i díky tomu potvrdilo, že jde o loňského zabijáka ovcí na Valašsku.

Skoro se nezastaví. 8. dubna dostala medvědice obojek a záhy se vydala na cesty. „Už třetí den po odchytu opustila oblast Lysé hory, když přeplavala asi 270 metrů širokou vodní nádrž Šanci,“ uvedl Martin Duľa, zoolog z Mendelovy univerzity v Brně. Celkem samice ušla již 132 km.


Nejvíce medvědice cestuje za šera a v noci. Přes den odpočívá schovaná v zalesněných a klidnějších místech. Poslední záznamy o medvědici jsou ze Vsetínska. Právě tady loni zardousila několik ovcí, jak potvrdily testy DNA . Pokud by se šelma dostala blízko k obcím, odborníci ji budou cíleně plašit.

Nehledejte ji
Podle ochránců přírody mohou případní turisté zvířeti jen uškodit. „Prosím, nehledejte ji, nepřibližujte se k ní. Nenechávejte nikde odpadky, které by medvědici mohly lákat,“ žádá veřejnost František Jaskula, šéf CHKO Beskydy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.