Léčivé poklady ze sadů a zahrad: Zdraví se stromu!

Doba sklizně jablek, hrušek a švestek je tady. Proč kupovat sice supermarketově načančané, ale drahé ovoce, které často ani nechutná. To vaše ze zahrádky nebo koupené od soukromníka bude levnější a stoprocentně chutnější. Jablka, hrušky a švestky mají kromě skvělé chuti také mnoho zdravotních benefitů. Pojďme se s těmi nejvýznamnějšími seznámit.
Hrušky na tlak
● Příznivě ovlivňují činnost střev. Urychlují totiž střevní peristaltiku, čímž podporují pročišťování těla.
● Hrušky pomáhají při hubnutí, protože sto gramů tohoto ovoce obsahuje pouze šedesát kalorií.
● Odvodňují a také snižují krevní tlak.
● Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Vitaminy a minerály: Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C. Z minerálních látek pak především draslík, sodík a chlor.
Odvar na zánět močových cest a ledvin
Sto gramů čerstvých hrušňových listů přelijte jedním litrem vroucí vody a nechte patnáct minut louhovat. Pak sceďte a popíjejte po douškách celý den.
Švestky na srdce
● Švestky by si měli dopřávat lidé s revmatismem, dnou, s onemocněním ledvin.
● Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu.
● Pomáhají při zácpě.
● Působí preventivně i proti rakovině. Vitaminy a minerály: Švestky obsahují vitaminy A, B6, B12, C, E, K, je v nich mnoho minerálních látek, například vápník, hořčík, fosfor a draslík. Jsou bohaté na vlákninu organické kyseliny.
Švestková detoxikace
Celý den jezte v jakémkoli množství jen čerstvé nebo sušené švestky. K tomu vypijte 2,5 litru vlažné vody.
Jablka na imunitu
● Téměř třetinu plodů tvoří pektin. Ten na sebe váže tekutiny a toxické látky a odvádí je z organismu.
● Působí blahodárně na dutinu ústní. Odstraňují plak a bělí zuby.
● Obnovují střevní mikroflóru a brání kvašení ve střevech.
● Působí proti infekcím a celkově zvyšují imunitu. Vitaminy a minerály: Jablka obsahují vitaminy A, B, C a E. Také řadu antioxidantů a asi 30 minerálních látek jako železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, karoten, nenasycené mastné kyseliny a kyselinu listovou.
Čaj proti zácpě
Tenké plátky asi ze dvou čerstvých či sušených jablek přelijte litrem horké vody a nechte třicet minut louhovat. Na pár minut můžeme přidat vanilkový lusk či ochutit špetkou skořice