Švestky jako obří hrozny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Švestky jako obří hrozny

Lubomír Kesner u dvouletého stromu.
Lubomír Kesner u dvouletého stromu. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

To je krása. Po loňské bídě se zahrádkáři konečně dočkali pořádné úrody. Třeba švestky na stromě Lubomíra Kesnera z Volduch na Rokycansku vypadají jako přerostlé hrozny vína. Hojnou sklizeň je však potřeba také sklidit a dobře zpracovat.

„Nikdy jsem nic takového neviděl. I předseda místních zahrádkářů má stejný názor. I on se s tím setkal letos poprvé,“ směje se Kesner. Dvouletý strom je švestkami doslova obalený. Místo aby větve směřovaly, jak je obvyklé, nahoru, pod tíhou plodů se ohnuly. Na nich pak visí švestky v hroznech jako vinná réva.
„Je to tím, že když byly jarní mrazíky, strom jsem obalil dvěma záclonami. Nic nezmrzlo a ze všech květů, co tam byly, vyrostly plody. To se obvykle nestává,“ vysvětlil Kessner, proč má tolik švestek. Jenže mu je na strom chodí trhat jeho vnoučata, takže hrozny řídnou. „Už mi očesali skoro půlku. A co udělám se zbytkem? No přece švestkové knedlíky s tvarohem,“ směje se Kessner.



Odborník Luděk Laňák: Nemrzlo a stromy nebyly vyčerpané
„Jarní mrazy loni zničily květy a plody na stromech. Stromy se tak nevyčerpaly. Vedlo to k tomu, že letos je vysoká květní násada a byly dobré i podmínky v době opylování. I díky tomu se z většiny květů vyvinuly plody. Zároveň bylo a je teplo a dostatek slunce, takže všechny plody zůstaly na stromě,“ objasnil velkou úrodu Luděk Laňák z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousech ve východních Čechách. Dodal, že stejné úrody, jako má Lubomír Kessner, se letos nejspíše dočká více zahrádkářů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.