Švestky dozrály a jsou obrovské: Slivovice bude spousta!

A je to tady! Až do října nebudou sadaři vědět, kam dřív skočit. Začíná totiž sklizeň »modrofialového zlata«. Švestek je obrovské množství a podle oborníků jsou už teď velice sladké.
Máme 65 hektarů švestkových sadů v deseti základních odrůdách. Sklidíme z nich přes 500 tun, na zpracovatelských linkách ale budeme mít kvasy z desetinásobného množství, protože budeme ve velkém i nakupovat,“ mne si ruce šéf pro zemědělskou výrobu známé vizovické likérky Jiří Koňařík (46).
Tam, kde se švestky zpracovávají, je rušno. „Všude tady voní meruňkovice a třešňovice, nejvíce moravského léku bude ale samozřejmě ze švestek. Lidí se nám hlásí desítky, sezona bude dlouhá, jistě do konce zimy,“ předpovídá spolumajitelka pálenice v Březnici na Zlínsku Stanislava Chalupová (85). Pěstitelé z Moravy tvrdí, že takhle dobrá úroda nebyla několik let.
Stromy i keře v českých zahradách jsou obsypané ovocem. Letošní rok je totiž pro to podle ovocnářů ideální hned z několika důvodů. „Bylo teplé jaro, žádné mrazíky a hodně sluníčka,“ tvrdí Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie. Dostatek slunečního svitu se navíc prý příznivě projevil na kvalitě. Chuť je skvělá a v ovoci je díky slunci dostatek cukru.
Černé zlato - povidla
Potřebujete: 6 kg švestek, 1 kg cukru krupice nebo krystal, 250 ml octa, 150 ml rumu, 1 lžičku mleté skořice, šťávu z 1 citronu; podle chuti: 10 hřebíčků, 5 hvězdiček badyánu, celou skořici, hořkou čokoládu.
Postup: Švestky omyjte a vypeckujte. Půlky dejte do kastrolu, zasypte cukrem, zalijte octem, přiklopte poklicí a den nechte stát v chladu. Po 24 hodinách dejte na sporák, pokud máte rádi kořeněnou chuť, přidejte celou skořici, hřebíček a badyán. Švestky přiveďte k varu a hodinu vařte odkryté. Teplotu snižte na minimum, dejte pokličku a nechte 5 hodin probublávat. Rozvařené švestky rozmixujte, přilijte 4/5 rumu, citronovou šťávu a přidejte mletou skořici. Naplňte do sklenic, zalijte kapkou rumu či slivovice, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte tak stát do druhého dne.