Švestky dozrály a jsou obrovské: Slivovice bude spousta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Švestky dozrály a jsou obrovské: Slivovice bude spousta!

Jiří Koňařík si úrodu pochvaluje
Jiří Koňařík si úrodu pochvaluje (Foto Aha!: Jana Gogová, ara)

A je to tady! Až do října nebudou sadaři vědět, kam dřív skočit. Začíná totiž sklizeň »modrofialového zlata«. Švestek je obrovské množství a podle oborníků jsou už teď velice sladké.

Máme 65 hektarů švestkových sadů v deseti základních odrůdách. Sklidíme z nich přes 500 tun, na zpracovatelských linkách ale budeme mít kvasy z desetinásobného množství, protože budeme ve velkém i nakupovat,“ mne si ruce šéf pro zemědělskou výrobu známé vizovické likérky Jiří Koňařík (46).

Tam, kde se švestky zpracovávají, je rušno. „Všude tady voní meruňkovice a třešňovice, nejvíce moravského léku bude ale samozřejmě ze švestek. Lidí se nám hlásí desítky, sezona bude dlouhá, jistě do konce zimy,“ předpovídá spolumajitelka pálenice v Březnici na Zlínsku Stanislava Chalupová (85). Pěstitelé z Moravy tvrdí, že takhle dobrá úroda nebyla několik let.

Stromy i keře v českých zahradách jsou obsypané ovocem. Letošní rok je totiž pro to podle ovocnářů ideální hned z několika důvodů. „Bylo teplé jaro, žádné mrazíky a hodně sluníčka,“ tvrdí Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie. Dostatek slunečního svitu se navíc prý příznivě projevil na kvalitě. Chuť je skvělá a v ovoci je díky slunci dostatek cukru.

Černé zlato - povidla

Potřebujete: 6 kg švestek, 1 kg cukru krupice nebo krystal, 250 ml octa, 150 ml rumu, 1 lžičku mleté skořice, šťávu z 1 citronu; podle chuti: 10 hřebíčků, 5 hvězdiček badyánu, celou skořici, hořkou čokoládu.
Postup: Švestky omyjte a vypeckujte. Půlky dejte do kastrolu, zasypte cukrem, zalijte octem, přiklopte poklicí a den nechte stát v chladu. Po 24 hodinách dejte na sporák, pokud máte rádi kořeněnou chuť, přidejte celou skořici, hřebíček a badyán. Švestky přiveďte k varu a hodinu vařte odkryté. Teplotu snižte na minimum, dejte pokličku a nechte 5 hodin probublávat. Rozvařené švestky rozmixujte, přilijte 4/5 rumu, citronovou šťávu a přidejte mletou skořici. Naplňte do sklenic, zalijte kapkou rumu či slivovice, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte tak stát do druhého dne.

Švestky jsou velké a sladké.

Přečtěte si
jasnovidec01
30. 7. 2018 • 12:53

aha,proto jsou švestky v tržnicích tak drahé,proč když je jich nadúroda ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.