Kocouři doplatili na tropické noci: »Odešli« otevřenými okny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kocouři doplatili na tropické noci: »Odešli« otevřenými okny!

Miki po náročné operaci.
Miki po náročné operaci. (Foto Pražský spolek ochránců zvířat)

Vedra si vybírají krutou daň. Jako švestky ze stromů padají kocouři z oken. Polámané kosti teď léčí černému Mikimu a mourkovi Montymu z Prahy Pražský spolek ochránců zvířat (PSOZ). 

Jako první se připlazil na konci července Miki z Libně. Nožičku měl zlomenou na tři kusy. S největší pravděpodobností spadl podle Hany Janišové z PSOZ z výšky. „Operace byla nutná. Bez ní by zemřel. I když nám klinika vychází cenově vstříc. Stála i s vyšetřeními dvanáct tisíc korun a částka není konečná,“ vzpomíná Janišová. Sotva spolek zažehnal jednu tragédii, musel začátkem srpna řešit nový případ.

Vděčný mazel Monty

Bylo to jako přes kopírák a následky ještě horší. „Těžce zraněného mourka, kterému jsme dali jméno Monty, našla slečna v Horních Počernicích. Měl nejen zlomené obě zadní nožky, ale také nalomenou pánev,“ bilancuje Janišová. Jsou útulky, které nechávají takto zraněné kočky uspat a odmítají do jejich léčby investovat. V případě Montyho se částka vyšplhala už na 18 tisíc korun. „Je nesmírně přítulný, mazlivý a za všechno vděčný. Nemohli jsme mu zkrátit život,“ řekla Janišová. Oba kocourci se statečně zotavují. Ještě je čeká vyndání šroubů.

Pro Montyho spolek také hledá domov. „Je možné, že někomu schází. Pokud se majitel přihlásí, nebude muset operaci hradit, i když finanční příspěvek uvítáme. Budeme ale hlavně rádi, že se kocourek vrátí domů,“ dodala Janišová.

Sítě do oken

Úrazy, které Miki a Monty utrpěli, napovídají tomu, že mohli spadnout z velké výšky. Riziko v současných vedrech, kdy lidé nechávají otevřená okna a balkony, stoupá. „Tvrzení, že kočky přežijí pád z jakékoliv výšky je nebezpečný mýtus. Chybou je také spoléhat na to, že kočka zvyklá na byt a polehávání na parapetu, nespadne. Stačí, když se ožene po letícím hmyzu a ztratí rovnováhu,“ varuje Janišová. Řešením jsou sítě do oken. „Je ale třeba, aby byly profesionálně udělané, jinak je překoná. Jak na to, rádi poradíme,“ nabízí.

Můžete přispět

Na záchranu kocourků můžete přispět jakoukoliv částkou, a to na účet PSOZ 179500872/0300 s heslem „Miki z Libeňáku“ nebo „Monty 3.8.“, případně „Miki a Monty“.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.