Bez lepku není bez chuti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Bez lepku není bez chuti!

Ingredience k bezlepkovým receptům seženete už běžně v supermarketech.
Ingredience k bezlepkovým receptům seženete už běžně v supermarketech. (Foto tescorecepty.cz)

Někteří z nás mají tu smůlu, že trpí alergií na lepek. Jenže si nemusí zoufat, bezlepková strava se stala v poslední době velkým hitem. Ti, kteří se takto stravují, aniž by museli, tvrdí, že se cítí mnohem lépe. Někteří zhubnou, jiní mají lepší zažívání, další netrpí nadýmáním. Vyzkoušet tři bezlepkové recepty můžete nyní i vy.

Bezlepkový celozrnný chléb
Budete potřebovat: 110 g kukuřičné mouky, 240 g pohankové mouky, 150 g rýžové mouky, 8 g instantního droždí, 2 lžíce lněných semínek, ¼ sklenice dýňových semínek, ¼ sklenice slunečnicových semínek, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 550 – 600 ml teplé vody

Postup: Mouky, droždí, lněné semínko a cukr smíchejte. Přidejte 550 ml vody a vymýchejte. Přidejte dýňová a slunečnicová semínka. Přikryjte těsto utěrkou a nechte v teple 30 min. odležet. Až těsto nakyne, dejte ho na olejem vymazaný plech a nechte odležet půl hodiny. Pečte v předehřáté troubě na 220 ˚C po dobu 50 minut.

• Doba trvání: 2.30 h
• Počet porcí: 12
• Energetická hodnota 1 porce: 195 kcal

Ingredience k bezlepkovým receptům seženete už běžně v supermarketech.
Bezlepkové koblihy s malinami

Budete potřebovat: ½ kg bezlepkové mouky, 50 g čerstvého droždí, 200 ml mléka, 1 vejce, 4 žloutky, 100 g másla, 3 lžíce vodky (bezlepkové), 1 lahev citronové esence na pečení, olej na smažení, špetka soli, 50 g krupicového cukru, asi 80g marmelády
Postup: Ušlehejte sníh z bílku, smíchejte žloutky s cukrem, přidejte mouku, mléko a kvásek. Uválejte těsto, přidejte sůl, alkohol a citronovou esenci. Pak přidejte máslo a promíchejte. Odložte na teplém místě, dokud nebude objem dvojnásobný. Naplňte koblihy marmeládou a nechte je odpočívat a kynout 35 – 45 minut. Až koblihy nakynou, usmažte je na rozpáleném oleji (170 °C).

• Doba trvání: 3.00 h
• Počet porcí: 7
• Energetická hodnota 1 porce: 620 kcal

Koláč
Květáková pizza s tuňákem a rajčaty 

Budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce, 100g nastrouhaného parmazánu, 2 lžičky oregana, špetka himálajské soli

Omáčka: 500 ml passaty (hustá omáčka z rajčat), ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička provensálského koření, 1 lžíce olivového oleje, na dochucení: špetka himálajské soli, čerstvě namletý pepř

Náplň: 2 lžíce kaparů, 100 g tuňáka, 2 rajčata, 1 malá červená cibule, parmazán, čerstvá bazalka, olivový olej

Postup: Rozmixovaný květák zalijte vodou a vařte 10 minut. Na sítku ho pak zchladnout. Mezitím na omáčku osmažte cibuli a česnek, přidejte protlak a bylinky. Duste a dochuťte solí a pepřem. Dejte květák do mísy, přidejte vejce, parmazán, oregano a špetku soli a smíchejte. Formu na pečení pizzy pokapte olejem. Na papír vyklopte květákovou hmotu a vyhlaďte ji. Pečte na 200 °C 30 minut. Základ pokryjte omáčkou, přidejte kapary, cibuli, plátky rajčat a tuňáka. Pečte 15 minut, před podáváním přidejte parmazán a lístky bazalky.

• Doba trvání: 1.30 h
• Počet porcí: 3
• Energetická hodnota 1 porce: 441kcal

Pizza

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.