Celiakie: Pivo? Ano, ale s rozumem...
Pro celiaky je nakupování časově náročnou disciplínou. Pokud nekupují přirozeně bezlepkové potraviny, jako například brambory, maso nebo vejce, pak musí dbát na to, aby do košíku dávali jen řádně označené výrobky bez lepku. V regálu obchodu mohou dokonce sáhnout i po pivu.
Často omílaná teze »Pivo je při celiakii zakázané!« není tak úplně pravdivá. Pivo totiž patří k potravinám s velmi nízkým obsahem lepku, především ležáky.
Výjimkou je pouze pšeničné pivo, které by mělo zůstat tabu!
Podle nejrůznějších měření obsahují pšeničná piva na litr 60 až 100 mg gliadinu, zato tradiční ležáky českých pivovarů obsahují lepek v podstatně menším množství (10 – 20 mg na litr), což je pro dodržování bezlepkové diety v pořádku.
Připomeňme, že celiak může denně přijmout v jídle a nápojích 20 až 50 mg lepku, jeden či dva půllitry tedy bez problému snese. Víc ale raději ne!
Vyrábí se i piva, která jsou upravená tak, že jsou pro celiaky úplně neškodná, např. zcela bezlepkové pivo z žateckého pivovaru, který s tímto nápadem přišel před dvěma lety. K dostání je ve specializovaných prodejnách.
Jak bezpečné potraviny poznat?
✔ Potraviny nesou označení »bez lepku«, »s velmi nízkým obsahem lepku«, »bezlepkové« nebo »přirozeně bezlepkové«. Některé potraviny jsou pro lepší orientaci označeny logem s přeškrtnutým klasem.
✔ Pokud jste na pochybách, pozorně prostudujte obal produktu a projděte jeho složení. Přítomnost lepku jakožto alergenu musí být VŽDY uvedena.
✔ Bezlepkové potraviny najdete v obchodech specializovaných na dietní potraviny či zdravou výživu, prodávají se i v lékárnách a rovněž na internetu.
✔ Připravte se ovšem, že za tyto speciální potraviny utratíte mnohem víc peněz!