Celiakie - Markéta Vydrová: Na nemoc střev ukázala vyrážka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Celiakie - Markéta Vydrová: Na nemoc střev ukázala vyrážka!

Markéta onemocněla po druhém porodu.
Markéta onemocněla po druhém porodu. (Aha! – Alexandra Vetkovská)

Máma dvou malých dětí Markéta Vydrová (37) z Plzeňska byla vždy veselá a plná energie. Před dvěma lety se jí ale udělala nepříjemná vyrážka, začala cítit únavu a pořád se jí chtělo spát. Netušila, že tenhle problém sám o sobě nepřejde a že bude až do konce života muset respektovat ve svém těle nevyléčitelné onemocnění – celiakii neboli nesnášenlivost lepku.

„V roce 2010 jsem se pár měsíců po druhém porodu osypala. Udělaly se mi ohromné pupínky, myslela jsem si, že je to kopřivka,“ vzpomíná Markéta.

První alergoložka ji prý osm měsíců léčila neznámo na co. „Problém je, že tahle nemoc je velmi těžce rozpoznatelná. U mne se navíc projevila netypicky. Neměla jsem žádné střevní ani zažívací potíže. Vyrážka nakonec dospěla tak daleko, že mi museli píchnout kortikoidy, abych se neudusila,“ říká Markéta. Našla si jinou lékařku a ta už diagnózu stanovila během 14 dnů.

Skoro rok utrpení

„Devět měsíců mi bylo zle a nevěděla jsem, co se se mnou děje,“ dodává. Od okamžiku, kdy bylo jasné, že trpí celiakií a začala dodržovat bezlepkovou dietu, se vše obrátilo k dobrému. Zní to jednoduše, ale jednoduché to není. Celiakii zatím lékaři vyléčit nedokážou, ale s přísnou životosprávou ji lze udržet pod kontrolou.

Markéta nesmí jíst nic z běžné mouky, v níž je lepek, nesmí většinu uzenin ani různé šunky. Obsahují často škroby, které nemocný celiakií nesmí. „Nejvíc mi chybí rohlíky, chleba, zmrzlinka, takové ty běžné věci. Můžu jen jídla z pohankové či rýžové mouky, jáhly, bramborové škroby,“ objasňuje.

Jsem jako Marťan

Ve velkém městě se podle ní s celiakií žije snáze než na malém, i tak si občas připadá jako Marťan. Supermarkety podle ní už mají hodně bezlepkového sortimentu, v malých obchodech často netuší, o co jde.

„Když chci, aby mi přečetli složení šunky, ve které bývá pšeničná mouka jako zahušťovadlo, koukají na mě, jako bych přilétla z Marsu. Nebo když u regálu dlouho čtu obaly, začnou mě sledovat s podezřením, jestli nechci něco ukrást. Není to příjemné,“ líčí strasti Markéta.

Kilo mouky za 100 Kč

Největším problémem celiakie jsou finance. Jde o vážnou ránu do rodinného rozpočtu. Stovku stojí kilo mouky, občas se dá sehnat už od 50 až 70 Kč, ale i tak je to hodně. Běžná stojí 10 Kč… Chleba, ať hotový nebo nepečený, který si doděláte v domácí pekárně, vyjde na nejméně 50 Kč.

„Za tři dny začne plesnivět a kazit se. Já už se s tím nějak srovnala, ale obdivuji matky dětí s tímto onemocněním. Jsou otroky jejich stravy,“ míní Markéta. Ona sama si s mlsnou už poradila. „Když mám chuť na sladké, udělám si kokosky nebo si koupím sezamové medové tyčky a nacpu se jimi,“ směje se.

I když už se s nemocí smířila, stále ji občas napadnou otázky, proč zrovna ona a proč se to neprojevilo dřív. „Prý jsem to měla někde schované. Dva těžké porody a operace srdce zřejmě oslabily můj organismus a rozjelo se to,“ uvažuje Markéta.

Co je celiakie?

Jde o chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek, což je označení pro směs bílkovin obsažených v mnoha druzích obilí.

Nesnášenlivost přetrvává celoživotně a je částečně dána geneticky, člověk se s ní narodí.

V současnosti je nevyléčitelná. Při dodržování bezlepkové diety vymizejí všechny její příznaky.

Pokud postižení konzumují potraviny obsahující lepek, zůstávají živiny nestrávené ve střevě. Člověk pak hubne, trpí průjmy, dávením, nechutenstvím, únavou, je rozmrzelý… U dětí dochází i k poruše růstu.

Víte, že...

…neléčená celiakie zvyšuje nebezpečí onemocnění tzv. non-Hodgkinským lymfomem, tedy rakovinou lymfatických žláz, případně rakovinou střeva?…počet nemocných v ČR se odhaduje na asi 40 až 50 000?

…v Česku o své chorobě neví asi 85 až 90 % lidí trpících celiakií?

Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.: Změna jídelníčku zachrání život!

Celiakie není nemocí nové doby. „Zmínky o nemocných s podobnými příznaky lze najít již v egyptském či antickém písemnictví,“ říká docent Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Thomayerovy nemocnice v Praze. Žít se s nemocí ale dá. Nutností je dieta.

V poslední době prý ubývá pacientů s typickými příznaky této nemoci, např. průjmy, jaké mohou být jiné?

„Celiakie se může projevit až příznaky komplikací, např. perforací střeva, vznikem nádorového onemocnění či zlomeninou kostí při osteoporóze.“

Je těžké pro pacienta dodržovat bezlepkovou dietu?

„Správně motivovaní pacienti úpravu životosprávy zvládnou. Větším problémem jsou potraviny, které obsahují skrytý lepek – např. uzeniny, masové a jiné konzervy, bonbony s náplněmi apod.“

Pacienti si občas stěžují, že je dieta jednotvárná.

„Může být dostatečně pestrá, jejím základem jsou obilniny, které neobsahují toxické prolaminy – kukuřice, rýže, pohanka, proso, případně quinoa či amarant. Další možností jsou luštěniny, zelenina včetně brambor, cuket či rajčat i okurek, ovoce. Maso je též přirozeně bezlepková potravina, záleží jen na způsobu přípravy.“ 

Proč se nedoporučuje mléko?

„Mléčné výrobky nejsou pro střevo postižené celiakií škodlivé, současně se však objevuje laktózová intolerance. Po nastavení bezlepkové diety a obnovení slizniční architektury mohou někteří pacienti mléko a mléčné výrobky opět snášet.“

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.