Pivovarská novinka - Bezlepkové pivo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pivovarská novinka - Bezlepkové pivo

 (pro Aha! – Žatecký pivovar)

Čeští pivovarníci opět bodují! Vyvinuli pivo bez lepku – pro pivaře s nesnášenlivostí lepku. Začalo se vyrábět v Žatci a už o něj projevili zájem i v Americe.

Přestože bezlepková piva na trhu již jsou, nejdou s klasickým pivem chuťově vůbec srovnávat, vyrábějí se z kukuřice, prosa nebo rýže. Novinka pojmenovaná Celia je však výjimkou. „Hlavní surovinou je i nadále český slad. Ten je specificky upraven,“ popsal Karel Kosař, ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. Nápoj tak má vlastnosti typického českého ležáku – bohatou bílou pěnu, zlatavou barvu, sladovou vůni či osvěžující říz. „Cena světlého bezlepkového ležáku s obsahem alkoholu 4,5 procenta by se měla pohybovat kolem 20 korun za půllitr,“ uvedl Radek Vincík z Žateckého pivovaru.

Co je celiakie?

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Nejčastější celiakie je vrozená nesnášenlivost lepku, který se vyskytuje v zrnech pšenice, žita a ječmene. Postiženým lidem způsobuje zánět sliznice tenkého střeva. Po požití trpí průjmy, hubnutím, únavou, poruchami imunitního systému, kožními i psychickými problémy. V Česku žije přes 100 tisíc nemocných.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.