Jak včas posílit imunitu, abychom se na podzim a v zimě vyhnuli nemocem?

Nízké teploty a chladné dny letos přišly doslova jako blesk z čistého nebe. Podzim o sobě prostě dává vědět a kromě toho, že postupně budeme ze skříní vytahovat teplejší svršky, měli bychom také přemýšlet o tom, jak se vyhnout onemocnění, která jsou pro toto období roku typická. Klíčové je posílit obranyschopnost organismu, a to i pomocí vitaminů a minerálů, které jsou pro naše tělo nezbytné, a také eliminovat vlivy, jež imunitu oslabují …
O imunitním systému
Je souborem všech obranných mechanismů našeho těla. Jeho hlavní funkcí je zabránit pronikání škodlivých látek, zejména mikrobů, virů a bakterií do organismu. V zásadě zahrnuje dvě oblasti: vrozený a adaptivní imunitní systém, které spolupracují na ochraně těla před patogeny a infekcemi. Vrozený imunitní systém tvoří první linii obrany, patří sem fyzické bariéry, jako jsou kůže, sliznice trávicího traktu a dýchací cest, které brání patogenům vstoupit do těla. Adaptivní imunitní systém je ten, který získáváme během života a jenž je výrazně ovlivněn životním stylem. Má schopnost si pamatovat specifické vlastnosti patogenů, což tvoří základ pro imunitu, a očkování, která umožňují tělu efektivněji bojovat s infekcemi v budoucnosti.
1. Doplňte vitaminy
Jsou pro tělo nezbytné. Jelikož si je neumíme sami vytvořit, musíme je přijímat v potravě. Klíčový je vitamin C, který zodpovídá za správnou funkci všech buněk v lidském organismu, působí jako antioxidant, podílí se na tvorbě hormonů, je potřebný pro svaly, kosti, cévy i kůži, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa a působí preventivně proti kornatění tepen (ateroskleróze) nebo proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění. Zdrojem je ovoce a zelenina, kde zůstává zachován i po uvaření. Vitamin D, zejména forma D3, je důležitý pro celkovou obranyschopnost. Až 80 % jej získáváme ze slunečního záření, proto ho v podzimních a zimních měsících míváme častěji nedostatek a jsme náchylnější k onemocnění. Je také nezbytný pro správný vývoj kostí a zubů, působí podpůrně na nervový systém, předchází nádorovému bujení v oblasti tlustého střeva, konečníku, prsů a prostaty a má vliv na správnou srážlivost krve. Vyskytuje se ve vejcích, mléku, mořských rybách či vnitřnostech.
Vitamin E je významným antioxidantem, působí jako prevence onemocnění cév a srdce a ukládání »špatného« cholesterolu v krvi. Je důležitý pro imunitní a nervový systém, srážlivost krve. Zdrojem jsou ořechy, semena, slunečnicové a sójové oleje, řepkový olej, pšeničné a kukuřičné klíčky. Vitaminy skupiny B jsou také pro fungování podstatné, zejména pak B2 (riboflavin), který je nezbytný pro boj s infekcemi a vyskytuje se v mléce, zelenině, oříšcích a semenech, klíčcích či červeném mase, a B9 (kyselina listová). Ta je nezbytná pro krvetvorbu a vyrovnávání se se stresem. Vyskytuje se v mléce, vnitřnostech, listové zelenině a celozrnných obilovinách.
2. Přidejte minerály
Mají velký význam pro růst a tvorbu tkání, metabolismus a také se účastní na vedení nervových vzruchů. Nezbytný pro celkové zdraví je vápník, který najdeme v mléce a mléčných výrobcích, dále v luštěninách, máku či sezamu. Hořčík se podílí se na téměř všech procesech v lidském těle, zejména na činnosti nervů, svalů a energetickém metabolismu cukrů a tuků. Podporuje srdeční činnost, podílí se na udržování hladiny cholesterolu v krvi, působí proti únavě a stresu. Zdrojem jsou maliny, ostružiny, banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, čokoláda. Draslík odpovídá za správnou činnost nervů, svalů i všech orgánů. Nejbohatší na něj je hovězí maso a játra. Dále pak fazole, banány, špenát, hroznové víno, rajčata, obilné klíčky, pšenice, ryby a vlašské ořechy. Nezbytné je i železo, které má významnou funkci při krvetvorbě a transportu kyslíku z plic do orgánů. Zdrojem jsou červená masa a vnitřnosti, dále luštěniny, listová zelenina, ořechy, mák, tofu, houby a ovoce.
3. Udržujte střeva zdravá
Mnozí odborníci tvrdí, že střeva jsou sídlem naší obranyschopnosti, protože tam probíhá vstřebávání některých klíčových živin. Zdravá strava pomáhá udržet jejich funkčnost. Chceme-li podpořit svou imunitu, měli bychom se vyhnout všemu, co střevům neprospívá, tedy alkoholu, kouření, přejídání nebo stresu. Jíst bychom měli pomalu, vnímat, co jíme, ničím jiným se v tu dobu nerozptylovat a žvýkat pomalu a vědomě, abychom každé sousto dostatečně rozžvýkali a usnadnili vstřebávání živin.
4. Hlídejte si pitný režim
Když přijde ochlazení, mívá řada lidí s dodržováním pitného režimu potíže. Stále platí, že bychom měli vypít 1,5 až 2 litry tekutin, a to v závislosti na hmotnosti a fyzické aktivitě během dne. Nejvíce bychom měli pít v ranních a dopoledních hodinách, odpoledne a večer už pak o něco méně, aby nás plný močový měchýř nerušil ze spaní. Nedostatečný pitný režim může mít za následek vysychání sliznic, které jsou pak náchylnější k průniku virů a bakterií. V zimním období jsou vhodnou součástí pitného režimu např. neslazené čaje.
Více tipů na posílení imunity v tištěné,m APŽ číslo 42.