Pečujte o své detoxikační orgány po celý rok, tělo se vám odvděčí...

Zdravá životospráva je vám téměř cizí, fastfood je pro vás vývařovnou číslo jedna a pravidelně si dopřáváte i několik skleniček alkoholu? Pak vězte, že vás žádné »zázračné« očistné kúry, diety ani ty nejlepší doplňky stravy nespasí. O své detoxikační orgány byste totiž měli pečovat neustále, jedině pak bude přirozený čistící mechanismus těla bez nějakého radikálního přispění fungovat 24 hodin 365 dní v roce.
Řízená »čistka« - ano, či ne?
Názory na očistné procedury se různí a už jen slovo detoxikace nezřídka kdy vyvolává emoce. Jedni si bez očistných kůr neumějí život představit, jiní je považují za výdobytek dnešní doby. Pravda je podle všeho někde uprostřed. Detoxikační procedury, ať už v podobě nejrůznějších půstů, diet a rituálů mají dlouhou historii, řada východních alternativních léčebných směrů s nimi pracuje ostatně dodnes. Na druhou stranu je třeba mít se před na pozoru před různými detoxikačními kůrami, které slibují zázraky za pár dní, ty totiž můžou i ublížit. Navíc tělo se zbavuje škodlivých látek neustále, a pokud mu tu »fušku« usnadníme, není vlastně potřeba ho nijak radikálně detoxikovat. „Organismus se toxinů dokáže zbavit za předpokladu, že má dlouhodobě kvalitní a vyváženou stravu s optimálním dostatkem energie, ale také aminokyselin. Právě jim, zejména cysteinu, methioninu a glycinu, vděčíme za to, že se organismus dokáže oprostit od toxinů. Pokud bychom bezhlavě nasadili drastický půst, nebo diety postavené na jednostranné konzumaci konkrétních potravin, jako jsou například jablka, brambory či řapíkatý celer, tak organismus budeme zbytečně vyčerpávat, a to nechceme,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování, které se specializuje na přípravu krabičkové diety a zdravé stravy.
Detoxikační orgány pod lupou
Játra
Jedná se o jeden z největších orgánů v lidském těle, který má na starosti celou řadu funkcí, z pohledu detoxikace pak patří dokonce k nejdůležitějším. Dokážou rozpoznat toxické látky, ať těžké kovy, bakterie, viry či jiné patogeny, a »zpracovat« je tak, aby se z těla vyloučily společně s močí, stolicí nebo potem. Kromě toho v nich vznikají i látky nezbytné pro správné fungování těla a úzce spolupracují se žlučníkem, což má zásadní význam při trávení tuků, vstřebávání vitaminů a vylučování cholesterolu. Jejich velkým nepřítelem je v prvním řadě alkohol, respektive acetaldehyd, který vzniká v těle při jeho odbourávání. Ten je pro organismus velice toxický a může ho vážně poškodit. Další velmi nezdravou látkou pro játra je fruktóza, která je běžně v cukrovinkách a slazených nápojích. Proto bychom měli tyto zástupce z jídelníčku eliminovat, stejně tak stravu bohatou na sůl a živočišné tuky, které se nachází v tučných sýrech, masech a uzeninách. „Jaterní enzymy odpovědné za odvod toxinů aktivuje třeba obyčejný česnek, řepa, listová zelenina, mrkev či brokolice. Voda a pitný režim obecně je zásadní pro očistu jater i dalšího orgánu s detoxikační schopností, ledvin. Vhodná je čistá voda, ředěné ovocné neslazené čaje, příležitostně doplněné vodou ředěnými odšťavněnými šťávami nebo neochucenými nedoslazovanými minerálními vodami,“ doplňuje Kateřina Šimková. O pořádné posílení jater se pak postará ostropestřec mariánský, který lze sehnat například ve formě tinktury, čaje nebo tobolek s práškem.
Ledviny
O tomto párovém orgánu je obecně známo, že čistí krev od odpadních látek, které pak vyloučí močovými cestami z těla ven. A to například těch, které vznikají při metabolismu bílkovin nebo léků. Navíc hrají důležitou roli v udržování stálého vnitřního prostředí organismu, ať jde o koncentraci minerálů či jeho kyselost, dále regulují objem celkové vody v těle a podílejí se na tvorbě řady důležitých hormonů. Nejlépe ledviny odměníte dostatečným a samozřejmě vhodným pitným režimem – ale ani to nepřehánějte, příliš tekutin, stejně jako minerální vody s vyšším obsahem sodíku, je naopak zatěžuje. Pokud je chcete posílit, doporučuje se dočasně omezit konzumaci potravin obsahujících šťavelany, jako jsou špenát, angrešt, rajčata či salát. Z bylin na ně blahodárně působí lichořeřišnice, zlatobýl obecný, přeslička, truskavec či vrbovka, samozřejmě s ohledem na případné kontraindikace.
Více o detoxikačních orgánech najdete v tištěném APŽ číslo 33.