Opravdu cukr škodí? Je lepší ten hnědý? A má smysl ho nahradit ho medem?

Víte, čím si osladit život? Už naše babičky věděly, že když nás škrábe v krku, ideálním pomocníkem je med, kterým čaj nejen osladíme, ale dodáme tělu i vitamíny. Naopak o bílém cukru se v posledních letech mluví jako o »bílém jedu« nebo »sladkém zabijákovi«. Jenže nic není tak černobílé a jednoznačné, jak se může zdát. Důležité je dle odborníků řídit se starým známým heslem, že všeho je potřeba s mírou. Med a cukr mají totiž velmi podobné složení. Med má sice další skvělé a nezaměnitelné vlastnosti, ale ani s ním se to dle odborníků nemá přehánět.
Každý Čech zkonzumuje v potravinách a v nápojích dle Světové zdravotnické organizace v průměru dvacet kostek cukru denně. Odborníci zároveň radí, že bychom se měli držet maximálně na polovině tohoto množství. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že Češi tedy v posledních letech konzumují kolem 36 kilogramů cukru na osobu za rok. Ačkoliv to může vypadat jako hrozné číslo, byli jsme na tom už i hůř. Například v roce 1990 z dat vyšlo, že se jednalo o spotřebu 44 kilogramů cukru na osobu. Vypadá to tedy, že jsme se přece jen malinko polepšili. Bílý cukr se snažíme nahradit jinými alternativami ve slazení.
Je cukr škodlivý?
Klasický bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy procesem rafinace. Původní přírodní cukr je při ní zbaven řady minerálních látek a vitaminů. Z výživového hlediska je tedy nadmíra cukru nevhodná, protože kromě energie neobsahuje další pro naše tělo přínosné živiny. Problém může zastat i ze zdravotního hlediska. Přebytek bílého cukru může způsobovat řadu zdravotních problémů, a to především tu nejviditelnější – nadváhu nebo dokonce obezitu. Lidé s nadměrnou hmotností často mívají špatné lipidové spektrum, co znamená zvýšený celkový cholesterol. I proto řada odborníků radí, abychom se cukru vyhýbali. Pro milovníky sladkého to však rozhodně není nic snadného. Vědci se totiž v řadě studií shodli, že zbavit se závislosti na cukru je mnohdy horší než na kouření. Výživová poradkyně a autorka série knih Stravování bez výčitek Zuzana Lišková doporučuje pár jednoduchých kroků, jak si v závislosti na sladkém alespoň trochu odlehčit. „Nahraďte bílý cukr zdravými variantami. Řepný cukr, zmrzlina, koláče, bílé pečivo či sladkosti – to všechno bychom se měli snažit nahradit zdravější podobou cukru. Pokud se ptáte, zda něco takového vůbec existuje, tak vězte, že ano. Najdete ho v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, produktech z ovsa či rýže. Krom toho v těchto potravinách najdete i důležité vitamíny a minerály pro váš organismus,“ tvrdí Lišková.
Jsou nějaké alternativy?
Někteří lidé jsou přesvědčeni o tom, že třtinový cukr je zdravější než ten bílý, a tak ho jím nahrazují. Jenže podle odborníků se jedná o úplně stejnou chemickou sloučeninu, a to sacharózu. Cukr řepný a cukr třtinový mají totožné vlastnosti. Třtinový je chuťově podobný bílému, avšak je méně sladký. Rozdíl je v procesu jeho výroby. Třtinový cukr není tolik čištěn a obsahuje část melasy, která vzniká při zpracování třtiny. Právě melasa obsahuje vitamíny, minerální látky, a proto může být třtinový cukr považován za zdravější. Jenže i tady je háček. „Obsah bílého cukru v hnědém musí dle legislativy minimálně 97,5%, takže výživový přínos z obsahu minerálních a dalších pozitivně působících látek je opravdu minimální. Je naprosto nesmyslný mýtus, že cukr patří mezi bílé jedy a hnědý cukr je zdravý, když obsahuje z převážné části ten bílý,“ vysvětlila specialistka v oboru potravinářství a vysokoškolská Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Bílý cukr tedy nese nálepku nežádoucího, ale ani jeho alternativy na tom nejsou příliš slavně. Při výrobě sladidel se používá sladká šťáva, která se zahušťuje do podoby sirupu nebo krystalů cukru. Jejich složení ale opět tvoří z největší části jednoduché cukry jako v bílém cukru, a to sacharóza, fruktóza nebo glukóza. Minerální a další prospěšné látky jsou v nich proto zanedbatelné.
Je med lepší? Dozvíte se v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.