Pozor, tyhle potraviny mohou dehydratovat!
Asi není třeba zdůrazňovat, jak je důležité dbát na pravidelný pitný režim. A to zvlášť v parném létě, kdy se mnohem více potíme, a naše tělo ztrácí větší množství tekutin. Samozřejmě, že nejvíce jich doplníme obyčejnou vodou, ta je ostatně vždy na prvním místě, nicméně část denní dávky hydratace můžeme získat i z potravin, které zkonzumujeme. Prozradíme vám, které to můžou být a jakým způsobem je zařadit do jídelníčku.
Pozor na ně!
Některé potraviny a nápoje naopak můžou organismus dehydrovat. Se kterými určitě opatrně?
· Alkohol
V horkých dnech je dobré se vyvarovat přílišné konzumaci alkoholu, který organismu koneckonců nesvědčí bez ohledu na roční dobu. Významně totiž ovlivňuje termoregulaci a dehydratuje, a pokud tekutiny nedoplníte, hrozí riziko vyčerpání i úpalu. Podobně působí nápoje s obsahem kofeinu a různé energetické drinky.
· Chipsy a spol.
Smažené bramborové lupínky a další slané dobroty sice zaženou chutě i hlad, ale jsou zbytečně kalorické, nehledě na to, že postrádají živiny. Navíc obsahují velké množství soli, která nedělá dobře srdci ani ledvinám, zvlášť ve spojení právě s horkým počasím.
· Sladkosti
Ani milovníci sladkostí to nemají v létě jednoduché. Čokoládové tyčinky, sušenky a koláče mají vysoký obsah cukru, k jehož strávení potřebuje tělo velké množství vody. Kromě toho je jeho nadměrné množství, podobně jako sůl, zátěží pro ledviny.
· Maso
Léto sice vybízí ke grilovačkám, nicméně konzumace masa by se neměla nijak přehánět. Jídla bohatá na bílkoviny (i mléčné výrobky a luštěniny) jsou totiž náročné na trávení a zvyšují pocit tělesného tepla. Nehledě na to, že pokud je přijímáme ve vyšším množství, musí více pracovat také ledviny.
· I ty zdravé
Během horkých dnů je na místě vyhýbat se také potravinám a bylinám, které jsou sice tělu prospěšné, ale působí zároveň jako silná přírodní diuretika. Patří k nim například chřest, fenykl, artyčoky, kopřiva, pampeliška nebo přeslička.
Více o potravinách a recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 29.