Potraviny, které chutnají a ještě navíc perfektně hydratují...

Asi není třeba zdůrazňovat, jak je důležité dbát na pravidelný pitný režim. A to zvlášť v parném létě, kdy se mnohem více potíme, a naše tělo ztrácí větší množství tekutin. Samozřejmě, že nejvíce jich doplníme obyčejnou vodou, ta je ostatně vždy na prvním místě, nicméně část denní dávky hydratace můžeme získat i z potravin, které zkonzumujeme. Prozradíme vám, které to můžou být a jakým způsobem je zařadit do jídelníčku.
Okurky
Jsou téměř výhradně složené z vody (přibližně 96 %) a patří jim první místo na seznamu hydratačních potravin. Kromě vody poskytují tělu další živiny, například vitaminy skupiny B, vitamin C a K, draslík a železo. Mají velmi nízký obsah kalorií, takže jsou nejen velmi chutnou a zdravou, ale zároveň dietní svačinkou. Díky své neutrální chuti se dají kombinovat s celou řadou jídel. Používají se hlavně do salátů, ale skvělé jsou i jako studené zeleninové hranolky k dipům či obloha v sendvičích. Mezi oblíbené pokrmy, které z nich můžete připravit, se řadí klasický okurkový salát nebo řecké tzatziky. Využívají se také do studených polévek a do nápojů – stačí přidat do obyčejné vody a získáte skvělý osvěžující drink.
Řapíkatý celer
Je sice o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to více je však křupavý a osvěžující. Obsahuje přibližně 95 % vody a podobně jako okurky se řadí mezi nízkokalorické potraviny. Je také bohatý na tělu prospěšné látky, například na vitaminy skupiny B (zvlášť biotin a kyselinu pantotenovou) a vitamin A, z minerálních látek pak zejména na hořčík, vápník a draslík. Lze ho konzumovat syrový i vařený. Hodí se jako přísada do salátů, do smoothie a v kombinaci s dipem je vynikající alternativou k brambůrkám apod. Díky svému typickému aroma skvěle doladí polévky, dušené pokrmy nebo omáčky na těstoviny. Jeho listy se dají použít podobně jako různé bylinky.
Rajčata
Pěstují se v mnoha různých odrůdách, které se vyznačují celou škálou tvarů, barev a vůní. Kromě velkého množství vody (až 95 %) obsahují vitaminy B1, B2, C, kyselinu listovou, prekuzory vitaminu A, draslík a také karotenoidy (zvlášť lykopen), které působí v organismu jako významné antioxidanty. V kuchyni se dají využít na mnoho způsobů. Výborně se hodí do salátů a omáček, ale i šťáv a teplých či studených polévek. Skvělé jsou také jen tak za studena, doplněná třeba modrým sýrem a ořechy, nebo typicky bazalkou a mozzarellou.
Meloun
Léto si bez této chutné a hydratační zeleniny snad ani nejde představit. Obsahuje hodně vody (přibližně 92 %), ale má málo kalorií, takže si ho můžete bez obav dopřávat, když vás honí chuť na sladké. Navíc je bohatý na vitaminy A a C, některé z vitaminů skupiny B a na minerální látky, jako jsou měď, zinek, draslík a hořčík. Kromě toho významným zdrojem antioxidantu lykopenu. Velmi oblíbený je jen tak samotný jako osvěžující svačinka, ale velkou parádu udělá také v různých letních salátech, ať sladkých či slaných. Připravit z něj můžete i ledové kostky do nápojů.
Více potravin najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 29.