Další potraviny, které vás udrží svěží...
Asi není třeba zdůrazňovat, jak je důležité dbát na pravidelný pitný režim. A to zvlášť v parném létě, kdy se mnohem více potíme, a naše tělo ztrácí větší množství tekutin. Samozřejmě, že nejvíce jich doplníme obyčejnou vodou, ta je ostatně vždy na prvním místě, nicméně část denní dávky hydratace můžeme získat i z potravin, které zkonzumujeme. Prozradíme vám, které to můžou být a jakým způsobem je zařadit do jídelníčku.
Špenát
I když se ukázalo, že není tak významným zdrojem železa, jak se původně přepokládalo, o jeho zdravotních benefitech nemůže být pochyb. Kromě velkého množství vody, což je v jeho případě téměř 92 % procent, obsahuje hodně vitaminů skupiny B a vitaminu C, dále také beta-karoten, což je prekurzor vitaminu A. Lidskému organismu dodává i minerální látky, především draslík, vápník, hořčík a již zmiňované železo. Navíc je bohatý na bílkoviny a naopak chudý na kalorie a tuky. V kuchyni se uplatňuje na mnoho způsobů. Skvělý je nejen v tradiční kombinaci s vepřovou pečení, ale také s kuřecím masem nebo rybami. Experimentovat se s ním dá i v různých slaných náplních a omáčkách, ať na těstoviny či do závinů, palačinek, a koláčů. Své místo má však také v salátech a ve smoothie.
Papriky
Jsou stejně jako rajčata k dostání v mnoha odrůdách, které se liší barvou, velikostí, chutí a v neposlední řadě i ostrostí. Rozlišujeme je tak na sladké, feferonky, beraní rohy a chilli papričky. Ať jde o jakýkoli druh, všechny obsahují velké množství vody, a to až 92 %. Obecně jsou také bohaté na vitamin C, zvlášť ty sladké, které dokonce vedou i nad citrusy. Dále jsou v nich ve větší míře obsaženy vitamin E, prekuzory vitaminu A, karotenoidy a draslík. Sladké druhy se konzumují převážně zastudena do salátů nebo jako tyčinky s dipem, v teplé kuchyni se plní různými směsmi nebo jsou spolu s rajčaty základem leča. Výborné jsou i grilované nebo pečené jen tak s olejem. Používají se také jako koření ve formě prášku, kdy dodávají typickou chuť mnoha pokrmům.
Jahody
Jednoznačně u nás patří k nejoblíbenějším zahradním plodům. Jsou bohaté na vodu (až 91 %) a byť jsou sladké, mají velmi málo kalorií, což z nich dělá vynikající pochoutku i v dietním režimu. Pro někoho může být překvapením, že obsahují hodně vitaminu C, dokonce víc než citrusové plody. Tělo zásobují také vysokým množstvím kyseliny listové, draslíkem, železem, hořčíkem a vápníkem. Nachází se v nich i polyfenoly, které v organismu působí jako antioxidanty. „Jahody jsou bohaté také na fytoestrogeny, které můžete znát jako dietární estrogeny. Tyto přirozeně se vyskytující rostlinné sloučeniny působí podobně jako estrogen produkovaný lidským tělem“, říká David Buchta, propagátor zdravého životního stylu ze společnosti Primulus Group. Obzvlášť lahodné jsou v čerstvém stavu, ať samotné nebo s jiným ovocem, ale i zeleninou, můžou se však zpracovat také na kompot, pyré nebo džem. Jsou oblíbenou přísadou do koláčů a výborně ladí s mléčnými výrobky.
Pomeranče
Patří k plodům, které jsou významným zdrojem řady tělu prospěšných látek. Kromě vody (cca 87 %) obsahují velké množství vlákniny, dále vitamin C, draslík, vápník a řadu antioxidantů včetně tzv. flavonoidů, které působí protizánětlivě a antivirově. Nejzdravější je jíst oloupané plody jen tak, například ke svačince, ale i jejich čerstvě vymačkaná nebo vylisovaná šťáva je chutná, osvěžující a zároveň velice zdravá. Dále z nich můžete připravit džem, sirup, likér nebo kompot, je možné je použít také do moučníků cukroví a dezertů nebo ovocných a zeleninových salátů. Nicméně hodí se také k masu, ať drůbežímu, vepřovému nebo rybám.
Ananas
Toto tropické ovoce, které je tvořeno až z 85 % vodou, obsahuje vitaminy z řady B, vitamin A a C, z minerálů pak vápník, draslík, železo a fosfor, nejvíce je však spojováno s látkou zvanou bromelin. Tento enzym, který je ve skutečnosti spíše komplexem látek, má řadu zdraví prospěšných benefitů. V oblasti pohybového aparátu zmírňuje otoky, urychluje hojení pohmožděnin, ran a zánětů, posiluje kosti a svaly, má protizánětlivé účinky a také se významnou měrou podílí na zvýšení imunity. Kromě toho podporuje trávení a detoxikaci organismu a zlepšuje činnost jater, slinivky břišní a ledvin. V kuchyni se ananas používá za studena, buď samotný jako chuťovka nebo v kombinaci s jiným ovocem. Vynikající je však i ogrilovaný, třeba jako příloha k masu. Často je součástí asijské kuchyni a dobře se hodí do sladkých jídel a moučníků.
Více potravin najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 29.