Vejce jsou superpotravinou, ale nesmí se to přehánět, říká MUDr. Kateřina Cajthamlová!

Velikonoce už klepou na dveře a k nim neodmyslitelně patří i vejce. Používáme je při přípravě svátečních pokrmů, obarvená by měla být součástí koledy. Vejce totiž znamená nový život, který si o těchto jarních slavnostech připomínáme. Už naši předkové ale také věděli, že vejce jsou skvělou potravinou, která dokáže po zimě nastartovat organismus a dodat mu potřebné látky. Navíc na jaře začaly slepice více nést, a tak se vejce stala nedílnou součástí jídelníčku v mnoha podobách. Jednu dobu se sice tradovalo, že je konzumace vajec škodlivá kvůli zvyšování hladiny cholesterolu, tento mýtus je ale už řadou studií vyvrácen. Kolik vajec jíst denně a v jaké formě je konzumovat, radí lékařka a odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová (60).
Vejce jsou považována za takzvanou superpotravinu. Obsahují totiž téměř všechno, co naše tělo potřebuje ke svému zdravému vývoji. Mají nejen nutričně vyvážený obsah, najdeme v nich celou řadu vitaminů, ale navíc jsou dobře stravitelná. Kromě toho obsahují i velký podíl proteinů, takže jsou vhodná tak pro ty, co chtějí shodit nabraná kila, ale i ty, kteří právě naopak nabírají svalovou hmotu. Nenápadné slepičí vajíčko se přitom celkem skládá z pěti složek. „Je složené ze skořápky, vnitřní blanky, potom máme bílek se žloutkem. Pokud tam je zárodek, takové vejce většinou nekonzumujeme. To, co konzumujeme, je žloutek a bílek,“ vysvětluje lékařka a odbornice na výživu MUDr. Kateřina Cajthamlová, kterou známe z pořadu Jste to, co jíte. Je také internistkou a psychoterapeutkou, kromě toho i spoluautorkou knih o hubnutí. Vajíčko je z největšího podílu tvořeno vodou, tak jako naše tělo. „Vajíčka jsou zhruba z 65 % voda. Větší množství obsahuje bílek, menší žloutek. Bílkovin obsahuje bílek zhruba 11 % a žloutek, přestože se jmenuje žloutek, tak je v něm až 17 % bílkovin. Hmotnost celého vajíčka je tedy z 12 % tvořena bílkovinou a pouze z deseti a půl procenta tvořena tuky. A to ještě báječnými tuky. Většina z nich je ve žloutku a jsou důležité pro stavbu našich buněk,“ upozorňuje Cajthamlová.
Prospěšné tuky
A právě tuky obsažené ve žloutku jsou snad tou nejvíce diskutovanou složkou. Z nutričního hlediska jsou nejvýznamnější fosfolipidy, které tvoří asi třetinu vaječných tuku. Jak Cajthamlová zmínila, mají pozitivní vliv na stavbu a funkci našich buněk. Bílek tuky naopak neobsahuje a má nízkou kalorickou hodnotu. Proto často lidé, kteří drží diety a je pro ně důležitý kalorický index, žloutek ze svého jídelníčku vyřazují. Jenže to je podle lékařky tou největší chybou. „Ti, co vylučují ze stravy žloutek, dělají velikou chybu. Protože jenom žloutek je zdrojem vitaminů A, D a E, což jsou takzvané v tucích rozpustné lipofilní vitaminy. Například množství vitamínu D z jednoho žloutku pokrývá 30 % naší denní doporučené dávky. Proto vynechávat žloutek je hloupost,“ dodává Cajthamlová.
Cenné mastné kyseliny
Velmi důležitou složkou tuků jsou mastné kyseliny. Běžné vejce obsahuje asi 6 gramů mastných kyselin. Některé mastné kyseliny ve vejcích mají antitrombotické, antiaterosklerotické a antizánětlivé vlastnosti a jejich zvýšená konzumace působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob nebo reumatické artritidy. Pro děti jsou nezbytné pro vývoj mozku a očí. U starších lidí zase přispívají k vybalancování hladiny hormonů, která se mění během stárnutí. „Nenasycené mastné kyseliny je přesně to, čeho máme ve svém těle nedostatek. Patří mezi ně omega 3 mastné kyseliny, to jsou ty dobré rybí tuky, některé rostlinné tuky a pak jsou Omega 6 mastné kyseliny, se kterými je to trochu vachrlaté. Jejich poměr, tedy omega 3 ku omega 6 by se měl co nejvíc blížit k poměru 1:1, spíš by měly převažovat omega 3. A teď si představte, že ta úžasná slepičí vejce obsahují poměr těch správných nenasycených mastných kyselin k těm ne úplně dobrým 14:1! Navíc tuky z vajec i ty bílkoviny jsou dokonale stravitelné,“ tvrdí Cajthamlová.
Dokonalá stravitelnost
Jen málokdo ví, že právě vejce patří mezi potraviny, které jsou dobře stravitelné. Problém však může nastat u alergiků, kteří si na tento poklad od slepic musí dát pozor. „Když je člověk po operaci, tak ta náhrada stravy se vždycky dělá vejci. Jsou totiž z 98 až 100 % stravitelná, tedy pokud na ně nejsme alergičtí. Alergie by mohl být jediný problém. Vejce totiž patří mezi osm největších alergenů. Ale jinak stravitelnost vaječné bílkoviny je lepší než stravitelnost masa či mléčných výrobků,“ upozorňuje lékařka. Vajíčko je dobré do jídelničku zařadit i tehdy, když se snažíme zhubnout. Obsahuje totiž bílkoviny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny z masa nebo mléka.
Více o vejcích najdete v tištěném aha! pro ženy číslo 14.