Vejce - Pravidla nákupu a skladování

Velikonoce už klepou na dveře a k nim neodmyslitelně patří i vejce. Používáme je při přípravě svátečních pokrmů, obarvená by měla být součástí koledy. Vejce totiž znamená nový život, který si o těchto jarních slavnostech připomínáme. Už naši předkové ale také věděli, že vejce jsou skvělou potravinou, která dokáže po zimě nastartovat organismus a dodat mu potřebné látky. Navíc na jaře začaly slepice více nést, a tak se vejce stala nedílnou součástí jídelníčku v mnoha podobách. Jednu dobu se sice tradovalo, že je konzumace vajec škodlivá kvůli zvyšování hladiny cholesterolu, tento mýtus je ale už řadou studií vyvrácen. Kolik vajec jíst denně a v jaké formě je konzumovat, radí lékařka a odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová (60).
Při nákupu je potřeba si vejce zkontrolovat, zda nemají poškozenou skořápku. Minimální trvanlivost, která musí být na obalech uvedena, je přitom 28 dnů od data snášky. Vejce musí být označena kódem.
Například: 1 CZ 1234
První číslice označuje technologii chovu nosnic
0 - vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
1 - vejce nosnic ve volném výběhu
2 - vejce nosnic v halách (na podestýlce)
3 - vejce nosnice v klecích
Kód producenta na vejci označuje zemi původu a poslední čtyřčíslí je registrační číslo chovu. Vejce skladujeme v lednici při teplotě +5 až + 8 ºC. Ukládáme je špičkou dolů, protože na tupém konci se nacházejí póry, kterými přijímají kyslík. Rozhodně je neomýváme. Čerstvé vejce poznáme, když je ponoříme do studené vody. Ta, co vyplavou, jsou staršího data. Rozklepnuté vajíčko by pak mělo mít průhledný bílek, kompaktní žloutek a typickou vůni. Vejce, které vykazuje jakékoli známky, že není čerstvé, raději vyhodíme.
Více o vejcích a skvělé recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 14.