Velikonoce už klepou na dveře a k nim neodmyslitelně patří i vejce. Používáme je při přípravě svátečních pokrmů, obarvená by měla být součástí koledy. Vejce totiž znamená nový život, který si o těchto jarních slavnostech připomínáme. Už naši předkové ale také věděli, že vejce jsou skvělou potravinou, která dokáže po zimě nastartovat organismus a dodat mu potřebné látky. Navíc na jaře začaly slepice více nést, a tak se vejce stala nedílnou součástí jídelníčku v mnoha podobách. Jednu dobu se sice tradovalo, že je konzumace vajec škodlivá kvůli zvyšování hladiny cholesterolu, tento mýtus je ale už řadou studií vyvrácen. Kolik vajec jíst denně a v jaké formě je konzumovat, radí lékařka a odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová (60).Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.