Další potraviny, které pomohou dobít energii...
Jaro se pomalu blíží a spousta z nás už odpočítává dny, až definitivně odzvoní mrazům a zahřeje nás slunce. Abychom příchod toho nejkrásnějšího ročního období přivítali v co nejlepší formě, je důležité svoje tělo zásobit energií. Příčinou naší únavy je totiž nejen nedostatek spánku, ale i nedostatek pohybu nebo nevhodná strava. Zkuste do jídelčníku zařadit 12 energií »nadupaných« potravin, které vám pomohou náročné období přechodu mezi dvěma ročními obdobími překonat.
Banány
Na odehnání únavy také skvěle fungují banány. Přírodní cukr v banánech zásobí naše tělo energií a nabudí naši schopnost soustředit se. Banán obsahuje vitamin A, C, B, hořčík, fosfor, železo a draslík, jež odstraňují únavu. Snižují krevní tlak, podporují okysličování krve a vytvářejí pocit pohody. Banány obsahují i mangan, což je prvek důležitý pro zdravou funkci nervového systému. Patří mezi přírodní zdroje glukózy, která tělu dodá rychlou energii pro svaly. Dužina je plná vlákniny, která napomáhá trávicímu systému. I přesto, že banán není kyselý, obsahuje vitamin C a funguje také jako vynikající náhrada za sladkosti.
Vejce
Vejce obsahují zázračnou látku fenylalanin zajišťující zlepšení psychické pohotovosti a podporu mentálních aktivit. Doporučuje se konzumovat především vejce natvrdo. Ve vejci jsou zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku převažují vitamíny rozpustné v tucích jako A, D, E, K, v bílku jsou vitaminy skupiny B. Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku. Vejce jsou navíc považována za superpotravinu. Mají nejvyváženější obsah nutričně významných látek. Kromě toho obsahují velký podíl proteinů, takže jsou vhodná pro všechny, kteří chtějí shodit nadbytečná kila, nabrat svaly a pořádně nakopnout energií.
Jogurt
V jogurtech jsou obsaženy kvalitní mléčné bílkoviny, v tuku rozpustné vitamíny a vápník. Vápník z mléka je velmi dobře využitelný. I obyčejný jogurt je surovinou, která obohatí váš den víc, než si možná myslíte. Sacharidy se v jogurtu nacházejí hlavně ve formě jednoduchých cukrů, jako jsou laktóza a galaktóza. To znamená, že jsou našemu tělu jako zdroj energie dostupné prakticky ihned. Probiotika, která jsou v jogurtu zastoupena, zase pečují o naši střevní mikroflóru. V jogurtu se nacházejí také bílkoviny. Důležité je však vědět, jaký jogurt si vybrat. Prospěšně živé kultury najdete v bílých probiotických jogurtech zrajících v kelímku. Nedoporučuje se jíst ochucené jogurty, které jsou plné přidaného cukru. Pokud nemáte rádi bílé jogurty, stačí do nich přidat ovoce nebo lžičku medu.
Více tipů na energetické potraviny a recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 10.