Příčiny smrti v ČESKU: Ročně u nás zemře asi 108 tisíc lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Příčiny smrti v ČESKU: Ročně u nás zemře asi 108 tisíc lidí

Čechy zabíjejí nejen nemoci!
Čechy zabíjejí nejen nemoci! (Pixabay)

V poslední době jsme v souvislosti s počtem úmrtí u nás slyšeli hlavně o covidu. Není pochyb o tom, že nám tato pandemie dala zabrat, ale podle statistik mnohem více umíráme na jiná onemocnění. Ročně zemře v Česku asi 108 tisíc lidí. Na základě dostupných statistik jsme sestavili žebříček devíti typů nemocí, které jsou nejčastěji příčinou úmrtí. Jak se těmto nemocem vyhnout? Jaká je léčba?

Muži versus ženy
Obě pohlaví mají jako významnou příčinu úmrtí kouření a související potíže, jako jsou onemocnění srdce, oběhové soustavy, rakovinné nádory aj. U žen se však problémy rozvíjejí až v pozdějším věku ve srovnání s muži.
Statistiky ukazují, že vyšší riziko předčasného úmrtí do 65 let mají muži, a to zejména ti svobodní. Častou příčinou smrti v tomto věku je sebevražda, dopravní nehoda nebo úraz. U mužů mezi 30 a 40 lety je častou příčinou smrti alkohol.
Ženy postihují např. onemocnění oběhové soustavy o několik let později než muže. V mladším věku bývá hlavní příčinou úmrtí žen sebevražda. Od cca 35 let jsou to pak nádorová onemocnění, zejména karcinom prsu a plic.

Život v nemoci
Délka života v České republice se v posledních desetiletích prodlužuje. Podle statistik je to 76,1 let pro české muže a 81,9 let pro české ženy. To je bohužel zakaleno faktem, že období života, kdy trpíme kardiovaskulárním onemocněním, tvoří v průměru až čtvrtinu našeho života. Délka takzvaného »života v nemoci« je v ČR výrazně větší než ve srovnatelných evropských zemích. „Jednou z výrazných příčin toho, že mnoho let prožijeme v nemoci je i vysoká hladina cholesterolu u české populace. Dodržování předepsané moderní terapie a režimových opatření, ale dokáže toto riziko snížit, umožnit pacientům dlouhý a kvalitní život. Na kardiovaskulární choroby umírá 43 % českých mužů a více než 55 % žen. Česko tak má dvojnásobnou úmrtnost na nemoci srdce a cév než některé západoevropské země. Přestože se situace postupně zlepšuje, přístup českých pacientů k léčbě a zejména životosprávě má stále rezervy,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě.

Jak je to v krajích
Nejnižší počty úmrtí jsou obecně v Praze a ve Středočeském kraji, což souvisí především s lepší dostupností lékařské péče. Na nemoci oběhové soustavy se nejvíce umírá na severozápadě Čech a v Moravskoslezském kraji. Na třetím místě jsou pak Střední Čechy. Na nemoci dýchacích cest jsou statistiky úmrtí nejhorší v Moravskoslezském kraji, jihozápadních a severozápadních Čechách. Je zde souvislost s průmyslem a úrovní znečištění ovzduší. Také pokud jde o rakovinu tlustého střeva je nejvíce úmrtí na severozápadě a jihozápadě Čech, nejméně zemřelých pak eviduje Praha. Rakovina plic je nejčastější příčinou smrti na severozápadě Čech, nejlépe je na tom střední Morava.

Čechy může ovšem zabít i přepracovanost! Mrkněte ZDE:

https://petr.nativecnc.cz/



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.