LEXIKON - Zdraví v číslech: Hmotnost a BMI
Ideální hmotnost se skloňuje snad všude. Teď s nástupem jara, kdy odkládáme teplé kabáty a chystáme se do plavek, je častým tématem. Jenže co nám ukáže osobní váha, není až tak podstatné. Jak známo, svaly váží víc než tuk, takže jen se vážit nestačí. Důležitý je také poměr tělesné hmotnosti a výšky, což nám ukazuje BMI, tedy Body Mass Index. Spočítat si ho může každý. Váha se vydělí výškou v metrech na druhou. Např. pokud je vám 40 let, měříte 1,70 m a vážíte 70 kg, je výpočet následující: 70 / (1,7 x 1,7) = 24,22, což je dle Světové zdravotnické organizace v normě.
Jak ovlivňují zdraví
Optimální tělesná hmotnost je důležitá pro naše zdraví, ale jsou tu rozdíly dané věkem a pohlavím, poměr svalů a tuku v těle nebo obvodem pasu a mnoha dalšími faktory. Výpočet BMI dle výšky a váhy není přesný u dětí, u starších lidí a také aktivních sportovců. Své BMI je dobré znát i proto, že nás může upozornit na zdravotní problém, a to zejména, pokud se zadýcháváme a naše fyzická kondice je téměř na nule.
BMI dle věku
Věk | BMI podváha | BMI v normě | BMI nadváha | BMI obezita |
18-24 | pod 19 | 19-24 | 24-29 | 29-39 |
25-34 | pod 20 | 20-25 | 25-30 | 30-40 |
35-44 | pod 21 | 21-26 | 26-31 | 31-41 |
45-54 | pod 22 | 22-27 | 27-32 | 32-42 |
55-64 | pod 23 | 23-28 | 28-33 | 33-43 |
65+ | pod 24 | 24-29 | 29-34 | 34-44 |
Problematické hodnoty
Pokud je BMI nad hodnotami obezity v tabulce, jde o morbidní obezitu. Vyšší BMI, než je norma, znamená nadváhu či obezitu, které s sebou nesou řadu souvisejících problémů, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak, riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, vysoký cholesterol, problémy se zažíváním, bolesti kloubů vzhledem k jejich nadměrné zátěži, potíže s dýcháním, ztukovatění jater a mnoho dalšího. Pokud je BMI nižší, než je norma, jde o podváhu či podvýživu. Ve vyspělých zemích může často ukazovat na poruchy příjmu potravy, jako jsou anorexie či bulimie. Hrozí tu zdravotní problémy jako řídnutí kostí, chudokrevnost, potíže se srdcem a mnoho dalších.
Rizikové faktory
Pro vznik obezity či nadváhy jsou to zejména sedavý způsob života, nedostatek pohybu, nezdravá strava, přemíra cukrů, tuků, polotovarů, málo ovoce a zeleniny, alkohol, sycené slazené nápoje, ale také jídlo ve spěchu. Vliv mohou mít i hormony, jejichž hladina v těle se během života mění, nebo některá onemocnění, jako například snížená funkce štítné žlázy a další. Genetika v případě nadváhy či obezity hraje spíše menší roli. Klíčová je tzv. dědičnost sociální „Největší roli tu hraje zevní prostředí a také rodinné zvyky, jako je nadměrná konzumace jídla a nedostatek pohybu. Je prokázáno, že se návyky prarodičů a rodičů negenetickou cestou přenášejí na potomky,“ upozorňuje MUDr. Zuzana Solarová z Centra diabetologie IKEM.
Co napoví obvod pasu
Změřením obvodu pasu lze zjistit, kolik máme v těle viscerálního, tj. orgánového tuku. Tuk, který obaluje vnitřní orgány, představuje zdravotní rizika, pokud je ho nadbytek. Základním ukazatelem množství orgánového tuku je obvod pasu. Pokud je u žen do 80 cm a u mužů do 94 cm, neměla by hrozit žádná zdravotní rizika. V případě, že je vyšší, je potřeba upravit životosprávu, případně se poradit s odborníkem. Obvod pasu je potřeba změřit správně. Vždy měříme bez oblečení. Nahmatáme si spodní okraj posledního žebra a vrchol kyčelní kosti, uprostřed mezi těmito dvěma místy pak krejčovským metrem změříme obvod pasu.
Abdominální obezita souvisí s velkým množstvím orgánového tuku, ale také znamená vyšší množství podkožního tuku v oblasti břicha. Jde o nejrizikovější typ obezity, kdy nohy a ruce jsou vzhledem k objemu břicha relativně štíhlé. Často je s ní spojován tzv. metabolický syndrom, kdy takto obézní lidé trpí cukrovkou, vysokým tlakem a mají vysoký cholesterol. Je zde vysoké riziko srdečního selhání.
Měření tuku v těle
Množství tuku v těle jde zjistit pomocí speciálních přístrojů či pomocí tzv. chytré váhy. Když je tuků v těle přemíra, rozhodně jde o problém. Tělu ale škodí i příliš nízké množství tuků, např. u příliš vyrýsovaných sportovců nebo podvyživených osob. Tuky jsou pro lidský organismus v rozumné míře nepostradatelné. Jsou zdrojem energie, jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, jako je A, D, E, K, jsou nezbytné pro tvorbu některých hormonů a jsou stavebními jednotkami některých orgánů, brání úniku tepla z organismu aj. Optimální množství tuku v těle ženy se pohybuje od 18 do 30 %. Rozpětí je poměrně široké, což je dáno hormonálními výkyvy během života a také věkem. Pokud je množství tuku 12 % a méně, jedná se o podvýživu, nad 30 % jde o nadváhu a nad 35 % už se jedná o obezitu. U mužů je optimální množství tuků v těle nižší než u žen. Normální jsou hodnoty od 8 do 20 %. Kritická je hodnota pod 5 % tělesného tuku. S hodnotami kolem 5 % se můžeme setkat např. u maratonských běžců nebo u závodních kulturistů. Pokud má muž více než 20 % tělesného tuku, jedná se o nadváhu, pokud je tuku v těle více než 25 %, jde o obezitu.
Jak se dát do normy, jaké pomohou bylinky a jaké další číselné ukazatele zdraví máme? Dozvíte se v tištěném Aha! pro ženy číslo 15, které je nyní v prodeji!