LEXIKON - Zdraví v číslech: Hladina cholesterolu v krvi
Cholesterol je steroidní látka, která pomáhá tělu zpracovávat tuky, slouží jako základ pro vznik hormonů, je nezbytná při tvorbě buněčných membrán, vitaminu D a žlučových kyselin, které napomáhají trávení. Celková hladina cholesterolu v krvi by neměla být vyšší než 5,2 mmol/l u dospělých a v 4,4 mmol/l v případě dětí.
Jak ovlivňuje zdraví
Cholesterol je klíčový pro metabolismus tuků v orgánech. Není rozpustný v krvi, ale je po těle přepravován prostřednictvím lipoproteinů. Při vyšší hladině hrozí zánětlivé degenerativní onemocnění cév, ateroskleróza, při níž se do cévní stěny ukládá LDL cholesterol a triglyceridy, a tím dochází k zúžení cév jako takových. Mezi častá související onemocnění patří také ischemická choroba srdeční, která se v chronické formě projevuje jako angina pectoris a v akutní formě jako infarkt myokardu. Dalším problémem může být trombóza, tj. ucpání cév krevní sraženinou, mozková mrtvice nebo ischemie dolních končetin, kdy jsou nohy nedostatečně prokrvovány.
Problematické hodnoty
LDL je škodlivý cholesterol, který je spolu s vyšší hladinou tuků triglyceridů z potravy zodpovědný za aterosklerotické zúžení cév a srdečně cévní onemocnění. Jeho hodnota by neměla přesáhnout 3,4 mmol/l u dospělých a 2,6 mmol/l u dětí.
HDL je zdraví prospěšný cholesterol, který působí proti rozvoji aterosklerózy. Hladina HDL by se měla pohybovat nad 1,4 mmol/l u dospělých, u dětí 1 mmol/l. Poměr HDL a LDL cholesterolu by měl být ideálně 1,5:3. Tolerován je i poměr 1:3.
Rizikové faktory
Jednoznačně jde o přejídání, nezdravou stravu s přemírou tuků (hlavně tučná a smažená jídla, uzeniny, tučné sýry aj.), kouření a alkohol. Riziková je i tedy i nadváha a obezita, sedavý způsob života či onemocnění diabetem 2. typu.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi může být i dědičná. Každý pětistý člověk na světě trpí vrozenou poruchou metabolismu cholesterolu. Jen v ČR jde o 200 000 pacientů. Pokud nemocí trpí jeden z rodičů, mají potomci 50procentní pravděpodobnost, že i oni budou nemocní. Lidé jsou obvykle štíhlí a hlídají si jídelníček, přesto hladinu LDL cholesterolu neovlivní. Jedinou možností je včasné určení diagnózy a léčba pomocí statinů, které hladinu cholesterolu snižují. Jinak hrozí srdečně cévní onemocnění.
Jak ho dát do normy
Zdravá životospráva a pravidelný pohyb může pomoci minimalizovat riziko potíží, i když nic se nemá přehánět. „Mnoho lidí například nejí vajíčka, protože se bojí, že jsou zdraví škodlivá. Vajíčka jsou ale v pořádku a do zdravého jídelníčku patří, pokud to s nimi strávník nepřehání. Jedno vajíčko denně dodá organismu významné množství bílkovin a cholesterol ovlivní v porovnání s jinými potravinami jen nepatrně,“ říká MUDr. Eva Kociánová z I. interní kliniky FN Olomouc a garantka projektu Srdce v hlavě.
Pomohou i bylinky
Smetanka lékařská: Kořen rostliny je vhodný k přípravě čaje, pomáhá vychytávat tuk z potravy a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu. Spařené listy a květy lze přidávat do salátů.
Zelený oves: Je zdrojem vlákniny a snižuje i špatný LDL cholesterol. Užívá se např. v podobě nápoje. Dvě lžičky sušeného zeleného ovsa zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut odstát a přecedíme. Pijeme 3x denně jeden šálek po dobu několika týdnů.
Řebříček: Příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a pomáhá snižovat LDL cholesterol. Vhodný je pít řebříčkový čaj 2x denně po hlavním jídle.
Více číselných ukazatelů pro naše zdraví najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.