LEXIKON - Zdraví v číslech: Hladina cukru v krvi

V krvi máme cukr, a to konkrétně glukózu, jejíž hladina se mění v závislosti na tom, zda jsme hladoví, nebo po jídle, a také podle fyzické aktivity. Hladina krevního cukru se nazývá glykémie a u zdravého člověka by se nalačno měla pohybovat v rozmezí 3,8 až 5,6 mmol/l, po jídle může stoupnout až na 7,8 mmol/l, a to u každého bez rozdílu věku nebo pohlaví.
Jak ovlivňuje zdraví
Klíčový pro regulaci hladiny krevního cukru je hormon inzulin, který produkují beta buňky Langerhansových ostrůvků slinivky břišní. Inzulin svým působením snižuje hladinu krevního cukru. Slinivka produkuje i hormon glukagon, který hladinu cukru v krvi naopak zvyšuje. Díky působení inzulinu se cukr z krve vstřebává do cílových tkání, jako jsou zejména játra, svaly a tuková tkáň. Zde se cukr použije přímo jako zdroj energie, zbytek se uloží do zásoby. Pokud je inzulinu nedostatek nebo tento hormon úplně chybí, glukóza se z krve nepřesouvá do tkání a glykémie se zvyšuje. Dalším problémem může být, že buňky ve tkáních na inzulin nedostatečně reagují, tj. ke zpracování malého množství glukózy jsou potřeba vysoké dávky inzulinu a vzniká tzv. inzulinová rezistence.
Problematické hodnoty
Pokud je glykémie nalačno či po jídle vyšší než 11,1 mmol/l, vzniká onemocnění cukrovkou – diabetem 1. nebo 2. typu.
Rizikové faktory
U cukrovky 1. typu není přesně známo, proč se tělu nedostává inzulinu, roli hraje dědičnost i vnější prostředí, spouštěčem může být např. vážná dlouhodobá nemoc nebo stres.
U cukrovky 2. typu, kdy je častá i zmíněná inzulinová rezistence je na vině hlavně vnější prostředí a tzv. sociální dědičnost, tj. přebírání nezdravého způsobu života a v menší míře genetika. Největšími rizikovými faktory jsou nadváha a obezita (zejména u žen) a nezdravá životospráva, věk nad 45 a nad 65 let, nedostatek pohybu, nezdravá strava, těhotenská cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, kouření a nadměrná konzumace alkoholu. V ČR trpí diabetem více než milion lidí. Z toho je pouze necelých 8 % diabetiků prvního typu.
Jak ho dát do normy
Cukrovka 1. typu: Nejdůležitější je stanovit diagnózu a nasadit léčbu inzulinem. Nemocný si pak pravidelně měří hladinu krevního cukru a podle její výše dávkuje inzulin.
Cukrovka 2. typu: Klíčové je také stanovení diagnózy a měření glykémie. Kromě léčby inzulinem je důležitá redukce hmotnosti, zdravé stravování (omezit tuky a cukry, jíst více zeleniny a bílé maso, pít neslazené nápoje, jíst pravidelně a menší porce) a pravidelný pohyb (nejlépe chůze alespoň 30 minut denně) „Dá se říci, že cukrovce 2. typu se můžeme do jisté míry zcela vyhnout nebo můžeme její vznik oddálit, pokud se budeme zdravě stravovat a dostatečně hýbat,“ upozorňuje MUDr. Zuzana Solarová z centra Diabetologie v pražském IKEMu.
Pomohou i bylinky
Jetel luční
Čaj ze sušených květů jetele působí příznivě na udržení optimální hladiny cukru v krvi. Čerstvé květy se mohou přidávat do salátů. Jejich chuť je sladká.
Borůvčí
Listy se sbírají ještě, než dozrají plody. Tehdy obsahují nejvíce hormonu myrtilinu, kterému se přezdívá rostlinný inzulin, pro jeho schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Pít se dá výluh z listů, vhodné jsou i plody borůvky.
Stévie
Je známým sladidlem pro diabetiky. Dá se pěstovat doma v květináči i na zahradě a pak nasušit, nadrtit a používat ke slazení. I když je sladká, nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Bazalka, oregano a rozmarýn
Pomáhají zvyšovat citlivost buněk vůči inzulinu. Kromě přidávání do pokrmů si z nich můžeme připravit čaj, a to nejlépe z čerstvých lístků.
Ostropestřec mariánský
Obsahuje sylmarin, který snižuje hladinu glukózy v krvi a také zvyšuje citlivost vůči inzulinu, nejúčinnější jsou květy.
Více číselných ukazatelů našeho zdraví najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.