Příroda vytvořila houby i pro zdraví a imunitu!

Houby většinou vnímáme jako gastronomickou pochoutku, ale existují i takové, které jsou známé pro své léčivé účinky. Říká se jim medicinální nebo také vitální a většina z nich pochází, až na výjimky, z asijských zemí, kde mají své nezastupitelné místo v tradiční čínské či domorodé medicíně. Jsou specifické tím, že příznivě ovlivňují obranyschopnost, nicméně dokážou přímo ovlivnit i řadu méně či více vážných zdravotních problémů. Některé z nich vám představíme…
Shiitake/ Lentinula edodes (houževnatec jedlý)
Domovinou této chorošovité dřevokazná houba jsou oblasti Číny s mírným podnebím. Uměle se pak pěstuje především v Japonsku, kde má ostatně tisíciletou tradici, ale z komerčních důvodů i v různých dalších koutech světa. Je dobře popsána ve starých čínských herbářích, kde je často označována jako elixír života, v souvislosti s léčivými účinky ji zmiňuje i řada japonských spisů. Je velmi oblíbená i v kuchyni, a to nejen v klasických asijských jídlech. Vyniká silnou vůní a pevnou konzistencí, navíc je pro ni typická tzv. pátá chuť umami, což lze přeložit jako »silná a příjemná«. Může se dusit, smažit, grilovat i péct, výborná je i v polévkách, omáčkách nebo s těstovinami.
Co umí: Pro moderní medicínu je Shiitake zajímavá hlavně pro obsah polysacharidu lentinanu, který se v Japonsku používá jako součást adjuvantní terapie rakoviny. Z dalších studií například vyplývá, že dokáže chránit srdečně-cévní systém a játra, má antivirové, antibakteriální a antioxidační účinky a podílí se a poklesu hladiny homocysteinu. V japonské a tradiční čínské medicíně se mimo jiné používá proti kvasinkovým a bakteriálním onemocněním, při léčbě cukrovky a u některých typů nádorového onemocnění.
Více hub a názor odborníka najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 3.