Koření jako lék pro tělo i duši...

Každá hospodyňka má doma různé druhy koření, kterými dochucuje jídla při vaření. Ne každá už tuší, že nejen dodá jídlu šmrnc, ale může prospět zdraví. V našich podmínkách se využívá přes 50 druhů koření. Ale i ty nejběžnější, které máme v kuchyni, nám můžou ulevit při nemoci nebo odbourat únavu. I konzumace koření má však svá pravidla. Léčivé účinky se totiž u každého liší. Jak se nepředávkovat a na co vsadit při dlouhodobém stresu?
Anýz: Uvolňuje dýchací cesty
Bedrník anýz neboli anýz vonný se používá při pečení vánočního cukroví, používá se do kompotů či k výrobě likérů. Dochutí maso, omáčky a polévky, zejména pokud se inspirujeme recepty z asijské kuchyně. Pochází z oblasti Egypta a jižního Středomoří, ve velkém se pěstuje v teplejších oblastech, zejména v Indii, Mexiku nebo ve Španělsku.
Léčivé účinky
Zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a podporuje správnou funkci střev, proto je oblíbenou součástí léčivých čajových směsí na posílení trávicího systému. Pomáhá proti nadýmání, omezuje plynatost. Urychluje trávení, zvyšuje tvorbu žluče, působí protikřečově, pomáhá s kontrolou tělesné hmotnosti. Dříve také lidé žvýkali semena anýzu, aby se zbavili zápachu z úst. Anýz také prospívá dýchacím cestám – napomáhá vykašlávání a uvolňuje dýchací cesty. Anýz ocení i kojící maminky, protože podporuje tvorbu mléka a miminkům pomáhá s trávením.
Anýzová tinktura
POTŘEBUJETE:
20 g anýzu
500 ml vodky
med
Anýz dáme do lahve, zalijeme polovinou vodky a 14 dní necháme stát, pak alkohol slijeme, anýzová semínka znovu zalijeme 250 ml vodky a láhev opět necháme 2 týdny stát. Pak obě tinktury slijeme a dochutíme medem. Užíváme při silném kašli 15 – 20 kapek s cukrem nebo s vodou třikrát denně. Pomáhá při vykašlávání, na bolesti břicha a povzbuzuje trávení.
Černý pepř: Působí nejen při nachlazení
Pepřovník černý pochází z Indie z Malabarského pobřeží. Existuje přes dva tisíce druhů pepře. U nás je pepř dvojkou na trhu, ala ve světě jako koření vládne. Černý pepř se sbírá ve stavu, kdy je ještě zelený. Pak se fermentuje, suší a pak vznikne černá bobulka, jak ji známe. Říká se mu také černé zlato.
Léčivé účinky
Pepř podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnost. Je také vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce. Stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů. Obsahuje piperin, který má účinky podobné morfinu, a tak působ proti bolesti. Má také diuretické účinky, pomáhá tedy při zadržování vody v těle. Předchází svalovým křečím, rozšiřuje cévy, podporuje pocení a výrazně dokáže snížit i horečku. Lidé, kteří trpí žaludečními problémy, by po něm rozhodně měli sáhnout, v žaludku se totiž tvoří kyselina chlorovodíková, kterou je potřeba správně vylučovat. V případě, že se tak neděje, nastupují zdravotní problémy v podobě špatného trávení, žaludečních kolik, průjmů či zácpy. S blížícím se podzimem se nám pepř bude hodit ještě více, a to zejména při nachlazení.
Mléko proti nachlazení
POTŘEBUJETE:
1 šálek mléka
¼ lžičky mletého černého pepře
1 lžičku medu
Mléko zahřejeme, ale pozor, nesmí se vařit. Do teplého mléka přidáme mletý pepř a med, zamícháme a necháme rozpustit. Ke zvýšení účinnosti můžeme přidat i ¼ lžičky mleté skořice. Popíjení peřového mléka uklidní podrážděný krk, uvolní horní cesty dýchací a zároveň posiluje imunitní systém.
Kmín: Obnovuje střevní mikroflóru
Semena kmínu kořenného jsou jedním z nejstarších používaných evropských koření. Kvůli své specifické chuti a vůni mnoho příznivců, ale i odpůrců, používá se při pečení chleba a slaného pečiva, vaření brambor, kyselého zelí či při pečení masa. Jeho léčivé účinky se využívají i ve farmacii.
Léčivé účinky
Tradičně se používá jako pomocník při problémech s trávením – uklidňuje podrážděný žaludek, podporuje činnost jater a žlučníku, zabraňuje nadýmání a snižuje plynatost. Při střevních houbách, jako jsou kvasinky či plísně, nebo po užití antibiotik pomáhá obnovit střevní mikroflóru. Doporučuje se i při nachlazení, má schopnost uklidňovat podrážděný krk. Kmínové aroma rovněž uklidňuje nervový systém. Silné a zdravé kosti vyžadují pravidelný přísun vápníku, draslíku, hořčíku a vitamínu A i B12. Konzumace kmínu, který to vše obsahuje, podporuje hustotu a sílu kostí. Je bohatým zdrojem železa a může pomáhat v léčbě a prevenci diabetu nebo snižovat cholesterol v krvi. Pomáhá také při hubnutí a odbourávání tuku. Při migréně a bolestech hlavy pomáhá teplý obklad namočený do kmínového čaje. U kojenců podporuje trávení mlék a u matek tvorbu mléka. Kmín má také antiseptické účinky a díky tomu pomáhá při zápachu z úst. Stačí jen rozkousat pár semínek kmínu.
Kmínový čaj
POTŘEBUJETE:
1 lžíci kmínu
400 ml vody
med
Vodu přivedeme k varu, přidáme lžíci kmínu a odstavíme. Necháme louhovat 15 minut, pak scedíme, dochutíme medem a popíjíme.
O léčivé síle kurkumy, skořice nebo kari koření čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.