LEXIKON ZDRAVÍ: Dieta při onemocnění slinivky
Slinivka břišní, kterou bychom v těle našli pod játry, hraje klíčovou roli při metabolismu. Tvoří totiž enzymy, které se podílejí na trávení cukrů, tuků a bílkovin, a produkuje hormony (inzulin a glukagon) nezbytné pro regulaci hladiny cukru v krvi. Díky inzulinu, který hladinu cukru v krvi snižuje, se cukr z krve vstřebává do cílových tkání, kde se použije jako zdroj energie nebo se uloží do zásoby. Onemocnění slinivky jsou poměrně častá. Akutní zánět slinivky břišní je vyvolán blokádou hlavního slinivkového vývodu žlučovým kamenem. To spouští rychlou zánětlivou reakci v celém těle a může vést k selhávání mnoha orgánů. Proto je nutný okamžitý lékařský zásah. Chronický zánět slinivky zase často bývá jedním z příznaků cukrovky 1. typu, cystické fibrózy nebo rakoviny slinivky.
Jak se stravovat?
* Dieta při rekonvalescenci po akutním zánětu slinivky se podobá žlučníkové dietě. Někteří pacienti jsou z počátku na umělé výživě a teprve postupně přecházejí na normální stravu. Dieta má být především lehce stravitelná. Pacient jí zpravidla častěji 6 až 7x denně po menších porcích v intervalech cca 3 hodin. Důležité je hlídat příjem bílkovin ve stravě, který by měl být 1 až 1,5 g na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Alkohol je zakázán, stejně tak ostrá koření, káva a černý čaj. Vhodné jsou sacharidové pokrmy s nižším glykemickým indexem. Vlákninu získáme z ovoce a zeleniny, omezí se nadýmavé druhy (luštěniny, cibule, česnek, paprika).
* Při chronickém zánětu slinivky se pacient stravuje v souladu s doporučením lékaře. Zdrojem sacharidů jsou pečivo, brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, luštěniny a ovoce. Ovoce a zelenina jsou zároveň cenným zdrojem vlákniny. Jako pitný režim jsou vhodné neslazené čaje, voda, případně omezeně nápoje s obsahem stévie. Alkohol povolen není.
Příklad jídelníčku
(akutní zánět slinivky)
Snídaně: suchary s medem, bylinkový čaj
Dopolední svačina: ovocná přesnídávka
Oběd: vločková polévka, plátek dušeného kuřecího masa s bramborovou kaší
Odpolední svačina: jablko a broskev
Večeře: mrkvové rizoto
2. večeře: banán
Příklad jídelníčku
(chronický zánět slinivky)
Snídaně: plátek chleba s rostlinným máslem, sýr, bílá káva
Dopolední svačina: 100 až 150 g ovoce, plátek chleba
Oběd: maso (nejlépe drůbež nebo ryba), brambory či zelenina
Odpolední svačina: 250 ml mléka, plátek chleba
Večeře: tuňák ve vlastní šťávě a zelenina
2. večeře: 2 plátky netučného sýra, plátek chleba
Pomoc z přírody
Černý bez: Snížit hladinu krevního cukru pomáhají čerstvé výhonky a listy černého bezu. Nápoj připravíme z 3 polévkových lžic listů a výhonků, 10 minut vaříme v půl litru vody, scedíme a pijeme 2x denně.
Jetel luční: Čaj ze sušených květů jetele působí příznivě na udržení optimální hladiny cukru v krvi. Čerstvé květy můžeme přidávat do salátů.
Borůvčí: Listy obsahují hormonu myrtilinu, který snižuje glykémii. Výluh připravíme ze 4 lžic čerstvých listů borůvčí, které namočíme přes noc do litru studené vody. Pak krátce povaříme, scedíme a v průběhu dne popíjíme. Pro udržení glykémie jsou vhodné i plody borůvky.
O dietních opatřeních při dalších onemocněních čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.