Přísady, které máme běžně v kuchyni, mají zdraví prospěšné účinky!

Každá hospodyňka má doma různé druhy koření, kterými dochucuje jídla při vaření. Ne každá už tuší, že nejen dodá jídlu šmrnc, ale může prospět zdraví. V našich podmínkách se využívá přes 50 druhů koření. Ale i ty nejběžnější, které máme v kuchyni, nám můžou ulevit při nemoci nebo odbourat únavu. I konzumace koření má však svá pravidla. Léčivé účinky se totiž u každého liší. Jak se nepředávkovat a na co vsadit při dlouhodobém stresu?
Zázračné kari podporuje paměť
Koření výrazné žluté barvy zná snad každý. Má velmi specifickou hořce pálivou chuť, na kterou je potřeba si zvyknout. Je to směs až 25 různých ingrediencí. Skládá se ze semen koriandru, skořice, pepře, kurkumy, zázvoru, chilli a dalších. Množství chilli určuje jeho ostrost. Právě vzhledem k jeho pestrosti obsahuje kari velké množství účinných látek. Najdeme v něm vitamíny ze skupin A, B, C, E nebo K, minerály, vápník, železo, hořčík nebo tolik prospěšné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Léčivé účinky
Podporuje imunitu, detoxikaci organismu a má antioxidační vlastnosti. Pomáhá při artritidě, osteoporóze a účinně působí proti zánětům. Kladný vliv má i na stres a deprese, trávící soustavu a kardiovaskulární systém, a to včetně krevního oběhu, hladiny krevního cukru a cholesterolu. Pozitivně působí u velmi závažných onemocnění jako Alzheimerova choroba či rakovina kůže. Velmi často se používá při poporodních bolestech nebo zástavě menstruace. Aplikuje se i jako zásyp na různé lišeje nebo jiná kožní poranění.
Posilující směs
POTŘEBUJETE:
½ lžičky kari koření
½ lžičky kurkumy
mletý černý pepř
1 lžičku panenského olivového oleje
Koření smícháme s olejem. Užíváme každé ráno na lačný žaludek. Může se také zamíchat do citronády nebo podat se lžičkou medu a zapít vodou.
DALŠÍ POKLADY KUCHYNĚ
Badyán
Obsahuje látku oseltamivir, která se používá při výrobě léku proti virovým onemocněním. Pomáhá také při léčbě onemocnění dýchacích cest, napomáhá při léčbě onemocnění močových cest, údajně tlumí bolesti zubů rychleji než hřebíček, má totiž analgetické účinky.
Bazalka
Zlepšuje trávení, pomáhá při bolestech a křečích, dále při nespavosti, migrénách nebo závratích. Má totiž uklidňující účinky, působí jako přírodní antibiotikum. Pokud ji budete pravidelně inhalovat, můžete dosáhnout snížení krevního tlaku, snáze vyléčit nachlazení nebo se zbavit únavy.
Bobkový list
Listy vavřínu podporují trávení a metabolismus při cukrovce II. typu, pomáhají při revmatismu a dně, bolestech v kostech a kříži a bolestech sedacího nervu. Také zmírňují kašel a nachlazení, tlumí bolesti hlavy, ulevuje od nejrůznějších otoků a artritických bolestí.
Hřebíček
Jeho hlavní složkou je eugenol, který má antibakteriální a dezinfekční účinky, mírní bolest, a proto se využívá hlavně při bolestech zubů. Má také hřejivé účinky a působí proti nevolnosti.
Jalovec
Má regenerační účinky na játra, ovlivňuje krevní cukr a lymfatický systém. Působí proti zadržování vody v těle, a tím zmírňuje otoky. Má silné detoxikační, antibakteriální a dezinfekční účinky.
Koriandr
Zlepšuje trávení, nať rostliny pak ulevuje při revmatických bolestech kloubů. Pomáhá s vykašláváním, zklidňuje nervy a zlepšuje náladu a psychickou kondici.
Libeček
Má močopudné účinky, a tak pročišťuje organismus. Zlepšuje krevní oběh, prospívá tělu při srdečních chorobách, dně, revmatismu a onemocnění ledvin. Působí jako mírné rozpouštědlo žlučových a močových kamenů.
Majoránka
Podporuje trávení, usnadňuje odkašlávání, má protizánětlivé účinky, likviduje nadýmání, lehce zahřívá. Je také mírné sedativum a diuretikum, používá se při nervové slabosti, při špatném trávení, průjmu a střevní kolice. Ve formě mastí lze majoránku používat na špatně se hojící rány.
Nové koření
Obsahuje vitaminy A, B a C, dále železo, vápník, draslík, hořčík a zinek. Je lékem při problémech s trávení, pomáhá při kašli a rýmě a snižuje revmatické bolesti.
Oregano
Je výborné na žlučník, i jinak pomáhá při trávení. Uvolňuje křeče při kašli a působí dezinfekčně. Prospívá však i při revmatismu a kožních onemocněních.
Více pokladů z kuchyně nějsdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.