LEXIKON ZDRAVÍ: Dieta při zánětlivých onemocněních střev
Mezi nejčastější zánětlivá střevní onemocnění patří například ulcerózní kolitida. V tomto případě na sliznici střeva vznikají zánětlivé změny a vředy, projevuje bolestmi břicha a častým průjmem s příměsí krve. Období bez příznaků se může střídat s obdobími aktivace nemoci. Postihuje častěji ženy, první příznaky se objevují ve věku mezi 30 až 40 lety. Známá je též Crohnova choroba, která může postihnout kteroukoliv část trávicí soustavy od úst až po konečník, nejčastěji ale koncovou část tenkého střeva. Jde o zánětlivé změny na stěně střeva, pacienta trápí časté a bolestivé průjmy.
Dědičnost i psychika
„Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida jsou onemocnění, u kterých je dědičnost zásadní, stejně jako u dědičné a vrozené formy chronického zánětu břišní slinivky,“ upozorňuje prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc. Syndrom dráždivého tračníku je pak další onemocnění, kterým trpí až 30 % populace. Spojené je s psychikou a stresem. Hybnost střeva je zvýšená, pak trpíte bolestmi břicha a průjmy, nebo snížená a pak naopak trpíte zácpou spojenou s bolestmi břicha. Oba stavy se mohou střídat.
Jak se stravovat?
Při zánětlivých onemocněních střev je při jídle důležitá zejména pravidelnost a klid, důležité je potravu dlouho žvýkat, aby střevo nezatěžovala, a jíst méně a častěji. Nemocný by se měl zaměřit hlavně na vyvážený poměr živin ve stravě a jejich vstřebatelnost. Tabu jsou bílý cukr a polotovary, umělá sladidla, tučná a smažená jídla, případně mléčné výrobky, pokud pacient trpí i laktózovou intolerancí. Nevhodné jsou kromě alkoholu i káva, ořechy, semena a čokoláda. Zelenina se doporučuje v menších dávkách.
Příklad jídelníčku
Snídaně: chléb s rostlinným tukem, nízkotučný sýr (případně rostlinná alternativa)
Dopolední svačina: sójový puding
Oběd: dušená kuřecí prsa, rýže, vařená mrkev
Odpolední svačina: chléb s avokádovou pomazánkou
Večeře: dušená ryba s bramborem
2. večeře: banán
Pomoc z přírody
Řepík a máta: Čaj ze sušených listů zmíněných bylinek zklidňuje střevní sliznici a působí proti zánětlivým změnám. Může se pít před i po jídle, nejlépe 2 až 3x denně.
Bazalka a oregano: Čerstvé i sušené bazalka a oregano usnadňují trávení a vstřebávání živin. Skvělé jsou do salátů, ale využijeme je i při vaření.
Čekanka obecná: Usnadňuje vstřebávání a trávení bílkovin. Doporučuje se pít čaj ze sušených květů čekanky 3x denně po hlavním jídle.
Jak se stravovat při dalších zdravotních omezeních čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.