Alzheimer ohrožuje stále více lidí, bojujte s ním pomocí správných potravin!

Občas něco zapomenout je lidské. Pokud se ale případy, kdy tzv. nevíte, množí, je potřeba se mít na pozoru. Může to být příznak Alzheimerovy nemoci. Počet lidí, kteří jí trpí, se každoročně zvyšuje u nás i ve světě, zatím na ni nemáme lék, a tak jediné, co můžeme udělat, je předcházet jí, nebo pak její nástup a průběh zpomalit. Nejlepší prevencí je zdravý životní styl, to znamená vyvážená strava a pohyb, vyvarování se nadměrné konzumace alkoholu, cigaret a omamných látek. Naopak bychom měli do jídelníčku zařadit potraviny, které zlepšují mozkové funkce, a procvičovat svou paměť. Podívejte se, jak na to!
Vejce a maso
Pro fungování mozku a nervové soustavy vůbec jsou důležité vitaminy skupiny B a také bílkoviny. Proto je dobré do jídelníčku zařadit vejce a maso, především kuřecí. Vejce jsou zdrojem vitaminu B6, B12, kyseliny listové a cholinu, jehož vyšší příjem má přímou souvislost s lepším mentálním fungováním. Proto zařaďte vajíčko do jídelníčku dvakrát až třikrát týdně. To platí i o kuřecím mase, v němž jsou vitaminy skupiny B, zejména v prsou se nachází velké množství vitaminu B1, který přispívá k bezproblémovému fungování neurotransmitterů (jde o látku, která přenáší vzruchy) v nervové soustavě.
Luštěniny
Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, obsahují i značné množství vitaminů skupiny B. Pro fungování mozku je potřebná zejména konzumace čočky a sóji. Čočka má totiž vysoký obsah kyseliny listové, už 100 gramů čočky pokryje polovinu její doporučené denní dávky. Kyselina listová přispívá k detoxikaci buněk, výrazně tak redukuje pravděpodobnost vzniku demence a také mozkové mrtvice. Pokud jde o sóju, boby obsahují lecitin, který je důležitou součástí ochranné vrstvy buněčných membrán nervových vláken.
Ořechy a semínka
Říká se, že pro dobré fungování mozku by člověk měl sníst denně hrst ořechů. Jsou totiž bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a antioxidantů, a proto zlepšují soustředění a posilují paměť. Nejcennější jsou podle odborníků kešú oříšky, ale i staré dobré vlašáky. Ty jsou doslova nabité zdraví prospěšnými tuky. Podle studie konzumace vlašských ořechů pomáhá předcházet zánětům spojeným se stárnutím a oxidačnímu stresu v mozkových buňkách, zlepšuje logické uvažování a soustředění. Semínka, zejména pak dýňová, obsahují vysokou dávku minerálních látek, zejména pak zinek, jehož nedostatek způsobuje řadu neurologických potíží, včetně zvýšeného rizika Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby.
Ryby
Pro správnou činnost mozku jsou doslova neocenitelné, protože jsou nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty jsou důležité k regeneraci mozkových buněk a jsou nezbytné pro schopnost učení, soustředění a paměť. Omega-3 mastné kyseliny obsahují kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která snižuje riziko propuknutí Alzheimerovy choroby až o 39 procent. Odborníci doporučují konzumovat ryby, jako jsou losos, pstruh nebo sardinky, pravidelně několikrát týdně.
Káva a zelený čaj
Ač existují zdravotní problémy, u nichž se konzumace kávy moc nedoporučuje, na činnost mozku jsou její účinky blahodárné. Kofein obsažený v kávě udržuje mozek v akci tím, že blokuje hormon adenosin, který způsobuje únavu, dále kofein podporuje schopnost soustředit se. Díky vysokému obsahu antioxidantů pak přiměřené pití kávy snižuje pravděpodobnost vzniku Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci. Podobné účinky má díky obsahu kofeinu (zde se mu říká tein), polyfenolů a antioxidantů i zelený čaj.
Další potraviny a také cviky na paměť najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 10.