O PÁR KIL LEHČÍ: Bylinková dieta nebo dělená strava?

Jaro je tu a s postupným odkládáním zimních bund a kabátů začínáme více vnímat své tělo, které se možná během zimy poněkud »rozrostlo«. Zvlášť v současné době, kdy kvůli pandemii covid-19 trávíme více času doma a možná máme tendenci si dopřávat více dobrot a méně se pohybovat, mnozí z nás zjistí, že se do loňských jarních modelů prostě nevejdou. Je tedy čas na změnu! Připravili jsme pro vás pět diet, které vám pomohou zhubnout, aniž byste si zahrávali se zdravím a umírali hlady. Nechybí ani doporučení výživové poradkyně.
3. Bylinková
Bylinky prospívají zdraví v mnoha směrech. Skvělé jsou jako čaje i jako přísada na dochucení pokrmů. Některé pomáhají při hubnutí. Libeček a bazalka stimulují tvorbu žluče a zrychlují tak trávení těžších pokrmů, máta kromě pomoci při plynatosti zrychluje metabolismus. Pomáhá i koření jako skořice, která podporuje vylučování škodlivin z organismu, kajenský pepř, jenž zrychluje spalování tuků díky obsahu kapsaicinu. Metabolismus »rozjedou« i chilli papričky, černý pepř, kurkuma, kardamom, hořčice nebo zázvor.
Příklad jídelníčku
Snídaně: Žitný chléb s bylinkovým tvarohem (100 g nízkotučného tvarohu trochu osolíme, opepříme a přidáme bylinky dle chuti) a rajčaty
Dopolední svačina: Řepný drink (150 ml neslazené řepné šťávy smícháme s jablečnou šťávou v poměru 1:1)
Oběd: 2 větší brambory s ricottou a bylinkami (brambory uvaříme ve slupce a naplníme ricottou smíchanou s petrželkou, koprem a pažitkou a kmínem)
Odpolední svačina: Celozrnný rohlík s rajčaty
Večeře: Okurkový salát s bylinkovým dresinkem a celozrnnou bagetou (1 okurka, 4 ředkvičky, 5 lžic zakysané smetany s hrstí pažitky nakrájené nadrobno a dalšími bylinkami dle chuti, salát posypeme červeným pepřem nebo chilli)
Co můžete: Pro tuto dietu se hodí ovesné vločky, pohanka, celozrnná rýže, kuskus, jáhly, brambory, luštěniny, celozrnné pečivo a těstoviny, ovoce, zelenina, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso – zejména drůbež a ryby, ořechy, semena, k pití je nejvhodnější čistá voda a neslazené bylinné čaje, vhodný je i zelený čaj, který očišťuje organismus.
Co nemůžete: Vyhýbejte se slaným pokrmům, jako jsou chipsy, solené oříšky a polotovary. Jednoduché cukry obsažené ve sladkostech také vynechte. Nejezte bílé pečivo, z příloh vynechejte knedlíky, bílou rýži, těstoviny. Alkohol není vhodný, zadržuje v těle vodu, a tak brání očistě organismu. Vynechat byste měli i kávu. Slazené nápoje jsou zapovězené stejně jako při dalších dietách.
Výhody: Již po pěti dnech budete mít mnohem více energie a váha může ukázat úbytek až dvou kilogramů. Naučíte se stravovat zdravěji a používat méně soli, což prospěje i vašemu krevnímu tlaku. Stravování s bylinkami je trvale udržitelné, protože je chutné. Riziko jojo efektu je malé.
Nevýhody: Pokud trpíte chronickým onemocněním zažívacího traktu nebo dalšími nemocemi, poraďte se o dietě s lékařem. Při užívání některých léků mohou být určité bylinky nevhodné. Také se přesně informujte o množství konzumovaných bylinek, některé mohou být ve větších dávkách také toxické.
4. Dělená strava
Spočívá v dělení potravin, a to na tři základní skupiny: potraviny bílkovinné, sacharidové a neutrální. Hlavní zásadou je nekombinovat příjem potravin bílkovinných a sacharidových, protože cukry a bílkoviny potřebují jiné prostředí, aby mohly být v našem trávicím traktu optimálně rozloženy. V případě, že se tyto potraviny kombinují, dochází podle zastánců dělené stravy, ke zbytečné zátěži trávicí soustavy a vzniku nežádoucích škodlivin.
Příklad jídelníčku
Bílkovinný den
Snídaně: 100 g šunky, 1 vejce natvrdo
Dopolední svačina: Pomeranč
Oběd: Kuřecí prsa na přírodní způsob se zeleninou
Odpolední svačina: Bílý jogurt
Večeře: Zeleninový salát s tofu
Sacharidový den
Snídaně: Ovesné vločky s medem a ořechy
Dopolední svačina: Sladké jablko/hruška
Oběd: Salát z celozrnných těstovin a zeleniny
Odpolední svačina: Hroznové víno
Večeře: Celozrnný žitný chléb s plnotučným tvarohem a zeleninou
Co můžete: Až na výjimky všechno, jen vždy ve správný den.
Co nemůžete: Vyřaďte z jídelníčku vepřové a mleté maso, uzeniny, bílé a sladké pečivo, bílou rýži, alkohol a kávu.
Výhody: Hodí se i pro ty, kdo mají problémy se zažíváním, bílkoviny a cukry trávíte odděleně, a tak po jídle nemáte pocit únavy, vyhnete se pálení žáhy či překyselení žaludku. Také konzumujete široké spektrum potravin, nemusíte se úplně vzdát pečiva a příloh, úbytek hmotnosti je pozvolný, riziko jojo efektu je tedy minimální.
Nevýhody: Úbytek hmotnosti není rychlý, je potřeba jíst pravidelně, v případě, že trpíte jakýmkoliv závažným onemocněním nebo metabolickou poruchou, měli byste tento způsob stravování konzultovat s lékařem.
Více diet a názor odborníka najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.