Bylinky pro zdraví: Levandulový sirup

POTŘEBUJETE: levandulové květy, 1 BIO citron, 200 g BIO Třtinového cukru Labeta, 1 lžičku kyseliny citronové Labeta, 150 g třtinového cukru
Květy odebereme ze stonků (celkově jsou třeba asi čtyři hrsti) a vložíme na dno hrnce. Citron pokrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale již vychladlé vody a necháme pod pokličkou louhovat 24 hodin. Poté směs přecedíme přes plátýnko a vyždímáme ji, co to půjde. Do tekutiny přidáme cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začneme svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Až bude tekutina zredukovaná asi na třetinu, slijeme sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Levandulová mast
POTŘEBUJETE:
snítku levandule
300 g bambuckého másla
30 g včelího vosku
Ze snítek levandule otrháme květy (malé stonky a lístky nevadí). Ve vodní lázni necháme rozpustit bambucké máslo s včelím voskem a přidáme levanduli. Zahříváme na mírném plameni asi 10 minut tak, aby teplota nepřekročila 80°C, mícháme. Poté směs odstavíme z plotny, po vychladnutí zakryjeme a necháme 24 hodin odstát. Další den opět zahřejeme do rozpuštění a přecedíme přes gázu nebo plátýnko. Nalijeme do skleněné nádobky s víčkem a skladujeme na tmavém a chladném místě.
Levandule lékařská
Její kvetoucí nať můžeme sklízet většinou od června do září. Je ceněná hlavně pro své účinky na psychiku – pomáhá při nespavosti, mírných úzkostech, střevních neurózách a lehkých depresivních náladách. Napomáhá i lepšímu trávení a osvědčuje se při poruchách zažívání a infekčních průjmech. Zevně je vhodná k ošetření a hojení drobných ranek, štípanců, oparů, také hojí akné či ekzémy. V kuchyni si rozumí s kuřecím, hovězím i rybím masem, houbami, tvrdými sýry i sladkými dezerty. Nesmí se to však přehnat s množstvím, stačí opravdu špetka.
O dalších bylinkách a jejich vlivu na zdraví se dozvíte více v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.