Bylinky pro zdraví: Šeříkový sirup na limonádu

POTŘEBUJETE: 10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického, 1 zralé granátové jablko, 250 g třtinového světlého cukru, ½ lžičky Kyseliny citronové Labeta
Květenství rozprostřeme do stínu a necháme vylézt broučky. Květy obereme od stonků a vložíme na dno hrnce. Neoplachujeme je, přišli bychom o část pylu, vůni, tedy to nejlepší v sirupu. Granátové jablko rozpůlíme a na dřeň vymačkáme vše (zrníčka i šťávu) do hrnce na květy. Přidáme na špičku lžičky kyselinu citronovou (zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant). Směs dolijeme vodou, aby byly květy ponořené, zakryjeme plátýnkem a poklicí a necháme louhovat v chladu a ve tmě do druhého dne. Přes stejné plátýnko směs přecedíme, do poslední kapky vše co se povede. Získáme tak silný základ na sirup. Směs osladíme polovinou cukru a začneme zahřívat. Podle množství tekutiny lehce sirup svaříme a přidáváme další cukr tak, aby byla tekutina sirupovitá. Limonádu připravujeme vždy čerstvou – sirup naředíme sodou nebo neperlivou vodou, a podle chuti přidáme i čerstvé bylinky, citrusy a led.
Šeřík obecný
Kvete zhruba od dubna do června, nejvhodnější čas pro sběr jeho květenství je v květnu. V lidovém léčitelství se využívá proti bolestem hlavy a migrénám, ke zklidnění žaludku či ke zrychlení metabolismu. V minulosti se užíval rovněž proti horečce, při bolestech v krku a při revmatismu. Čerstvé květy navlhčené octem a zabalené do plátýnka jsou výborné i jako obklady na bolestivá místa různého původu. V gastronomii můžete jeho drobná kvítka použít i jako netradiční jedlou ozdobu, například na saláty, dorty či pudinky.
Více receptů z bylinek pro zdraví najdete v tištěném Aha'! pro ženy číslo 19.