Čas letního ovoce klepe na dveře: Vyzkoušejte 5 rad pro zdravé zavařování podle food bloggerky Venduly Svobodové!
Už se červenají! Kdo? Přece jahody! Za chvíli je budou následovat třešně, višně, meruňky a drobné ovoce, jako jsou rybíz, maliny nebo angrešt. Úroda bude asi v každém kraji jiná, ale určitě dojde i u vás na nějaké to zavařování. Vzali jsme si na pomoc odbornici na zavařování, přispěvatelku blogu o domácí gastronomii Vendulu Svobodovou (24). Nejenže sestavila rady pro správné zavařování, ale přidala i jeden svůj super recept. Další pro vás vybraly redaktorky Aha! pro ženy.
1. S naprostou čistotou
Samozřejmostí musí při zavařování být naprostá čistota nádobí, pomůcek i ovoce samotného, tak zní první rada platná pro jakékoli zavařování. „Žádné olizování lžiček při ochutnávání a při plnění do sklenic nebo utírání závitů sklenice špinavým hadříkem. Naopak je vhodné je otírat třeba čistým hadříkem namočeným v alkoholu (ideální je třeba vodka). Používejte jen ovoce bez náznaku hniloby, plísně a bez velkých otlaků,“ upřesňuje odbornice.
2. Ovoce nevařte
Tradiční recepty většinou velí ovoce s cukrem a želírovací složkou povařit, tím ale v ovoci přijdete o spoustu zdraví prospěšných látek a ovoce déle vařené s cukrem zpravidla změní chuť. „Ideální postup je ten, že ovoce očistíte, nakrájíte a procukrujete den předem, aby pustilo co nejvíce šťávy. Alespoň po 12 hodinách pak šťávu s rozpuštěným cukrem sceďte a svařte na hustý sirup. Poté teprve přidejte ovoce do sirupu a už jen krátce poduste. Ovoce si tím spíš zachová svou přirozenou chuť,“ radí Svobodová.
3. Uberte cukr
Klasické recepty na marmelády diktují většinou 1 kg cukru na 1 kg ovoce, u kyselých i více. Rada pro moderní zavařování: univerzální poměr neexistuje. „Ochutnávejte, a když vám bude chutnat, tak je tam cukru tak akorát. Jen myslete na to, že cukr je pro zavařeniny přirozený konzervant, tak kdybyste chtěli zkusit zavařovat úplně bez cukru, je třeba přidat jiný konzervant,“ dodává Vendula.
4. Jen kvalitní pektin
„Víte, že při zavařování nemusíte vždy používat želírovací cukr? Přírodní náhradou je citrusový pektin, prášek vyrobený z citrusů,“ říká Vendula Svobodová. Stačí ho smíchat s trochou cukru a rychle vmíchat do ovoce už podušeného se sirupem. Marmeláda nebo džem zaručeně ztuhne. Navíc citrusový pektin nijak nemění chuť ovoce.
5. Plňte rychle
Po rozmíchání pektinu naplňte směsí čerstvě vymyté ještě horké sklenice a zavřete víčkem potřeným alkoholem. Otočte je dnem vzhůru, dokud jsou horké, a nechte takto zchladnout. Ve sklenici se při chladnutí vytvoří podtlak, který pevně přitáhne víčko, a uzavře tak vzduchotěsně nádobu. K tomu horká směs víčko sama o sobě teplem částečně vydezinfi kuje, pokud by tam přeci jen nějaké nečistoty před plněním zůstaly. Trochu alkoholu můžete nalít i na povrch marmelády. Zda marmeládu či džem ještě sterilujete, už je na vás. Je sice další pojistkou proti plesnivění, ale zavařeninu vystavíte znovu vysoké teplotě.