Jana Vlková radí začínajícím "kytkožroutům": Dávejte pozor na záměnu!

Jestliže jsme vás aktuálním číslem Aha! pro ženy navnadili a vy se právě chystáte vyrazit do přírody natrhat nějaké to jedlé kvítí, věnujte ještě pár chvil přečtení tří důležitých rad Jany Vlkové!
■ S rostlinami je to jako s houbami, nemůžete jíst to, čím si nejste jistá. Člověk by neměl jít ochutnávat sám, ale s někým, kdo rostliny zná. Nemusí to být někdo, kdo kytky jí, ale někdo, kdo má alespoň základní botanické znalosti a ví, jak se určí správný druh. Může to být klidně babička ze zahrádky i nějaký náruživý amatér, který se zabývá znalostí rostlin.
■ U obecně známých rostliny, jako jsou třeba pampeliška, sedmikráska, kopřiva, se nelze splést. U jiných to ale může být i riskantní. Třeba jedlý šťovík kyselý se dá zaměnit se šťovíkem tupolistým, který je naopak toxický. Začátečníkům doporučuji brukvovité, protože to je čeleď, z hlediska gastronomického, bezpečná. Nejsou v ní žádné hodně jedovaté rostliny, jen takové, které nejsou chuťově dobré.
■ K určení druhu je potřeba utrhnout celou rostlinu. Na naučných vycházkách vždy lidem vysvětluji, že je třeba posuzovat celou rostlinu, protože z jednoho listu se toho moc poznat nedá. V průběhu vegetace se rostliny mění a není možné poznat podle jednoho listu, o jakou se jedná. Je potřeba si to nakoukat a vědět, jak se kytky vyvíjí.