Jak zužitkovat jedlé kvítí v kuchyni? Připravte zdravý květinový sulc!
Ve speciálu aktuálního čísla Aha! pro ženy jsme se zaměřili na jedlé rostliny, které lze využít v kuchyni. Nejprve jsme vás seznámili s těmi nejznámějšími kvítky, nyní vám přinášíme recept na zdravý květinový sulc!
POTŘEBUJETE (pro 4 osoby):
- 2 vepřové nožičky
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 50 g hrášku
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 50 g kvetoucí hořčice
- 25 g kvetoucí rukoly
- 20 – 30 květů brutnáku
- mladá cibulka a jemný ocet k podávání (na fotu jsou přidány listy lichořeřišnice)
JAK NA TO:
Vepřové nožičky zalijte litrem vody a přiveďte k varu. Sesbírejte všechnu pěnu a nečistoty. Přidejte bobkový list a celý pepř a vařte mírným varem, dokud maso neodpadává od kosti. V hrnci to trvá asi dvě hodiny, v papiňáku půl hodiny. Mrkev a petržel očistěte. Mrkev nakrájejte na nudličky silné půl centimetru a dlouhé dva až tři centimetry, petržel na tenká kolečka. Když je maso uvařené, sceďte vývar do jiného hrnce. Povařte v něm nakrájenou zeleninu, jen asi 5 minut. Zelenina musí zůstat pevná na skus, nesmí se rozpadat. Když je uvařená, opět sceďte vývar. Zeleninu odložte stranou a vývar nechte vychladnout do ztuhnutí. Pokud nemáte čas nebo trpělivost, zchlaďte hrnec s vývarem ve studené vodní lázni. Seberte tuk z povrchu a hrnec uložte do lednice.
Teď můžete vypreparovat velmi malé (až homeopatické) množství masa z vařených vepřových nožiček. Můžete přikrájet i část kůže, pokud ji máte rádi. Rendlík se ztuhlým sulcem nahřejte, sulc po obvodu hrnce se rozpustí, ale zůstane dost pevné hmoty ke krájení a aranžování. Vyjměte hmotu z hrnce a nakrájejte na tak tenké plátky, jak jen bude možné. Nádobu, ve které budete sulc chladit, tence vytřete olejem. Na dno vyskládejte květy brutnáku a kolečka petržele. Přikryjte velmi tenkými plátky tuhého sulcu. Aranžujte další vrstvy zeleniny, květů hořčice a rukoly. Zakončete plátkem rosolu. Květiny jsou lehké a mají tendenci vyplouvat na povrch, proto je uvězníte mezi plátky tuhého sulcu nebo pod kousky zeleniny. Zbylý sulc opatrně rozpusťte v hrnci. Pak jím celou kreaci zalijte. Vrstvy se opět ochotně spojí dohromady. Rozpuštěný sulc musí zůstat vlažný, aby květiny nezvadly. Nechte v lednici ztuhnout do druhého dne. Vyklopte na mísu, krájejte na plátky a podávejte s octem, mladou cibulkou a oblíbeným chlebem.