Pohoštění: Delikátní kanapky

Silvestr je dobou oslav a setkávání s přáteli a rodinou, se kterými přivítáme příchod Nového roku. Jako obvykle chceme připravit to nejlepší pohoštění, ale zpravidla kvůli němu nechceme strávit celý den v kuchyni. Že novoroční přípitek bude v podobě šampaňského, je jasné, ale co budeme popíjet v průběhu večera je jen na nás. A protože to někdy s alkoholem a zobáním nejrůznějších pochutin někdy přeženeme, bývají druhý den potřeba i takzvané »vyprošťováky« na zklidnění podrážděného žaludku. Přinášíme vám tipy, jak na silvestrovské dobroty a nápoje, tak i na novoroční polévky, které vás zaručeně postaví na nohy…
S paprikovou pomazánkou s cizrnou
POTŘEBUJETE:
1 červenou papriku
200 g sterilované cizrny
3 sušená rajčata naložená v oleji
1 stroužek česneku
½ lžičky mletého římského kmínu
1 lžíci nadrobno nakrájené petržele
1 lžíci olivového oleje
1 lžičku mleté uzené papriky
½ - 1 lžičku jablečného octa
čerstvě mletý pepř
sůl
kajenský pepř (lze vynechat)
K DOHOTOVENÍ:
1 velkou hrst sterilované cizrny
olivový olej
¼ lžičky sušeného česneku
¼ lžičky mleté papriky
¼ lžičky mletého koriandru
sůl
čerstvě mletý pepř
1 hrst zelených oliv
½ lžičky nasekané petrželky plus celé lístečky na ozdobu
½ lžičky nasekaného oregána
Semix Pětizrnné chlebíčky
Červenou papriku dáme na plech a při 200 °C pečem asi 30 minut, dokud se na paprice neudělají černé puchýře. Poté ji opatrně přendáme do misky, zakryjeme fólií, necháme zapařit a po 15 - 30 minutách slupku sloupneme (pozor, vnitřek může být ještě horký). Z papriky odstraníme také semínka, osušíme ji papírovou utěrkou a dáme do mixéru. Přidáme tři čtvrtiny propláchnuté a okapané cizrny i všechny ostatní ingredience na pomazánku a umixujeme dohladka. Zbylou cizrnu rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme ji olejem a poprášíme kořením, zlehka i solí a pepřem. Dáme ji do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 – 20 minut. Mezitím necháme okapat olivy, dáme je do misky, zakápneme olejem a vmícháme k nim petrželku a oregano. Chlebíčky potřeme pomazánkou a zdobíme kuličkou cizrny, půlkou olivy a petrželkou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 1.