Pohoštění: Grissini s rozmarýnem
POTŘEBUJETE: 350 ml studené vody 500 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto + na podsypání těsta 80 g olivového oleje 20 g čerstvého droždí 10 g soli 1 lžičku nadrobno nasekaných lístků rozmarýnu (lze použít i sušený)
NA OZDOBU: plátky prosciutta
V robotu smícháme vodu, mouku, olej a rozdrobené droždí (použijeme ideálně nástavec typu hák). Mícháme 3 minuty pomalu a poté 3 minuty rychle. Přidáme sůl a mícháme další 2 minuty rychle. Doplníme rozmarýnem a mícháme rychle ještě 1 minutu. Na vál posypaný moukou vyklopíme těsto a pod čistou utěrkou necháme 30 – 45 minut zrát než zdvojnásobí svůj objem. Vyzrálé těsto rozválíme na placku silnou 0,5 cm a hladkým rádýlkem nakrájíme na proužky 0,5 cm silné. Proužky těsta přeneseme na plechy vyložené pečícím papírem a necháme kynout dalších 30 minut. Troubu rozehřejeme na 180°C a jakmile bude horká, rozprašovačem postříkáme její stěny vodou, až se začne tvořit pára. Ihned do ní vložíme plechy s tyčinkami a pečeme 2 minuty. Poté stáhneme teplotu na 160°C a pečeme 25 minut dozlatova. Po vychladnutí tyčinky omotáme kousky proscitutta.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 1.