Recepty z luštěnin: Čočka beluga se smetanou
POTŘEBUJETE 250 g čočky beluga Menu Gold 3 bobkové listy 4 kuličky nového koření olivový olej 2 cibule sůl mletý pepř 150 g zakysané smetany 4 vejce 50 ml octa 200 g anglické slaniny
Čočku namočíme na 20 minut a dáme vařit do čisté vody společně s bobkovým listem a novým kořením na cca 15 – 20 minut. Poté ji scedíme, vyndáme bobkový list i nové koření, ale vývar necháme stranou. Na troše rozehřátého oleje orestujeme očištěnou a najemno nakrájenou cibuli, zalijeme částí vývaru z čočky, necháme probublat a přidáme i čočku. Dle chuti doladíme solí a pepřem. Poté vmícháme zakysanou smetanu. Pokud je směs příliš suchá, přilijeme ještě trochu vývaru. Pošírované vejce připravíme postupně: do hrnce nalijeme dostatečné množství vody a necháme zahřívat těsně pod bod varu. Jakmile se odspodu hrnce začnou tvořit první bublinky, přilijeme ocet. Až se objeví další bublinky, lžící vytvoříme ve vodě vír a do něj vyklepneme vejce (díky víru se žloutek obalí bílkem). Povaříme ještě asi 3 minuty a poté vejce opatrně vyndáme děrovanou naběračkou. Čočku servírujeme s vejcem a anglickou slaninou nakrájenou na nudličky a krátce orestovanou na pánvičce.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 10.